Chinees ontdekt verband tussen dollekoeienziekte en Alzheimer

Print
De ziekte van Alzheimer en de dollekoeienziekte vertonen een gemeenschappelijke patroon. Dat heeft een Chinese wetenschapper woensdag verklaard op een congres in Washington. "Deze ontdekking opent perspectieven op een alomvattend geneesmiddel," reageert Bart Van Everbroeck, neurobioloog aan de Universiteit Antwerpen.
BR>Professor Chi Ming Yang van de universiteit van Nankai in Tianjin gebruikte een computermodel om de eiwitten, geassocieerd aan Alzheimer en Kreutzfeld-Jakob, met elkaar te vergelijken. Hieruit bleek dat ze bestaan uit dezelfde reeks aminozuren. Deze gemeenschappelijke structuur heeft een gelijkaardig chemisch proces tot gevolg. Cellen worden kwetsbaarder voor vrije radicalen, wat tot ontaarding van de hersencellen leidt. Dat chemisch proces is te vergelijken met het roesten van metaal.
Alzheimer en Kreutzfeld-Jacob hebben naast moleculaire gelijkenissen ook eenzelfde ziektebeeld. Bij beide ziektes gaat het om een geleidelijke aftakeling van de hersenen, die leidt tot dementie en uiteindelijk de dood van de patiënt.

Geneesmiddel


"Deze ontdekking verbaast mij niet, er was al langer sprake van een verband", zegt de Antwerpse biochemist Bart van Everbroeck. "Oorzaak van Alzheimer is een klein stukje eiwit dat neerslaat in de hersenen en dat van daaruit de neuronen - hersencellen - aantast. We hebben altijd vermoed dat bij de dollekoeienziekte ongeveer hetzelfde gebeurt. Maar tot dusver was dit nog nooit hard gemaakt."
"Dat nu een gemeenschappelijk punt is gevonden, opent perspectieven op een gemeenschappelijk geneesmiddel voor dat soort ziektes. Een middel dat het neerslagproces van het eiwit in de hersenen stopt en zo het afsterven van neuronen verhindert."
De ontdekking heeft bijvoorbeeld ook belang voor mensen die aan de ziekte van Parkinson lijden. "Want ook hier is sprake van opstapeling van een bepaald proteïne in de hersenen, waardoor de neuronen afsterven."
De ziekte van Kreutzfeld-Jacob is een gevolg van het eten van besmet vlees. Ze is nog erg zeldzaam, maar deskundigen vrezen een grote verspreiding in de toekomst.
MEEST RECENT