OPEC grijpt niet in tegen hoge olieprijzen

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) komt niet met snelle maatregelen om de olieprijzen te laten dalen, heeft secretaris-generaal Rilwanu Lukman verklaard. "De OPEC kan niet elke dag of elke keer dat de olieprijs stijgt ingrijpen", verklaarde Lukman. "OPEC zal pas interveniëren als er een gemeenschappelijk belang is voor de lidstaten." Een recente productievergroting van het kartel heeft de prijs, die op het hoogste niveau in tien jaar staat, niet kunnen drukken.
BR>Op de internationale markten gingen de prijzen ondertussen verder naar omhoog. Voor leveringen in september werd gisteren in Londen 31,05 dollar betaald, 3% meer dan dinsdag.
De Nigeriaanse secretaris-generaal verwerpt van zijn kant de kritiek van de Verenigde Staten en de Europese Unieu op het OPEC-beleid. "Inwoners van geïndustrialiseerde landen worden getroffen door alsmaar stijgende belastingen op aardolieproducten. Door de schuld aan de OPEC te geven, hopen deze landen hun imago op te poetsen." Volgens Lukman ontvangen de olieproducenten slechts eenderde van de prijs die de consument neertelt.
In maart kwam het kartel een prijs overeen van tussen de 22 en 28 dollar per vat (159 liter). De gemiddelde prijs van de verschillende oliesoorten ligt nu vijf dagen boven de 28 dollar. Het mechanisme voorziet een productieverhoging van 500.000 vaten per dag indien de referentiekorf gedurende twintig opeenvolgende werkdagen de kaap van 28 dollar overstijgt. Op 10 september vergadert de OPEC in Wenen over het productieplafond.
MEEST RECENT