Zwangere vrouw eet best niet voor twee

Print
Volgens een populair gezegde moet een zwangere vrouw 'eten voor twee'. Amerikaanse artsen stimuleren dat idee zelfs. Een recente studie in het gezaghebbende Britse medische tijdschrift The Lancet zegt echter dat een te zwaar zwangerschapsgewicht risico's kan inhouden voor moeder en kind.
BR>Vroeger werd het gezegde 'een zwangere vrouw eet voor twee' altijd weggelachen, en werd integendeel gewaarschuwd voor een te grote gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Negen kilo was zowat het maximum, meer zou risico's inhouden op allerlei zwangerschapscomplicaties zoals verhoogde bloeddruk en zwangerschapsdiabetes, abnormaal zware baby's en moeilijke bevallingen.
Sinds een aantal jaar echter was er in medische kringen steeds meer kritiek op die gewichtsbeperking. In Amerika worden vrouwen zelfs aangespoord om te streven naar een gewichtstoename tussen 11 en 16 kilo. Op die manier wil men het risico op een laag geboortegewicht en vroeggeboorte zo veel mogelijk voorkomen.
Een recente studie in The Lancet spreekt dat weer tegen. Het is helemaal niet bewezen dat die grotere gewichtstoename van de moeder een positief effect heeft voor de foetus en vroeggeboorten kan terugdringen, zegt het blad. Er bestaan wél bewijzen dat een te zwaar zwangerschapsgewicht risico's kan inhouden voor moeder en kind. Volgens deze studie doet men er daarom beter aan om zich toch maar te houden aan de vroegere norm van negen kg, met een minimum van ongeveer zeven en een maximum van ongeveer elf kg. Eten voor twee is dus zeker niet nodig.

MEEST RECENT