Pac-Man pakt ze weer

Het kan niet op voor de gamers van vandaag. Hyperrealistische graphics, surround-sound, scenario's die niet zouden misstaan in Hollywood en soundtracks van beroemde muziekgroepen. En toch denken vele gamers met heimwee terug aan die allereerste computergames als Frogger, Pac-Man en Tetris en aan legendarische game-machines als de Commodore 64 en de Sega-console. Die nostalgici hoeven niet langer te treuren, want tegenwoordig kan je die spellen simpelweg op je computer spelen. Het codewoord? Abandonware. Abandonware is een verzamelnaam voor softwarepakketten die door de grote softwareproducenten uit de handel gehaald zijn of niet meer worden geproduceerd omdat ze commercieel niet meer interessant zijn. Het gaat meestal om games die jarenlang populair waren of op verouderde machines draaiden en nu niet meer en masse gespeeld worden.
BR>

Nabootsen


Tegenwoordig brengen fans hun favoriete en vergeten spellen zelf opnieuw op de markt. Even uitleggen. De fans maken voor het produceren van abandonware gebruik van ROMS. Een ROM is een bestand dat alle informatie bevat van een bepaald computerspel. Het is dus eigenlijk een exacte kopie van het oorspronkelijke spel, maar dan geschikt om op de pc of Mac te spelen. Maar om te spelen heb je niet genoeg aan een ROM alleen. Voor je kan beginnen heb je ook nog een emulator nodig. Dat is een softwarepakket dat de prestaties kan nabootsen van de computers of spelconsoles waarop de oorspronkelijke games gespeeld werden. Je pc wordt met andere woorden voor eventjes een PlayStation, een Commodore 64 of een Sega-console. Het enige wat je dan nog moet doen, is de emulator en de ROM(s) in dezelfde map stoppen, naar DOS gaan en simpelweg de emulator starten. Klaar is kees: je kan beginnen met je favoriete spel. Uiteraard heeft een toetsenbord van een pc niet dezelfde knoppen als een spelconsole, maar dat probleem wordt door de meeste emulators opgevangen door bepaalde toetsencombinaties te gebruiken.

Legaal?


Een belangrijke vraag die altijd terugkomt bij dit soort dingen: is dit alles wel legaal? Over de emulatoren kunnen we kort zijn: die worden sinds enkele rechtszaken in de VS als legaal beschouwd. Zo probeerde Sony tot driemaal toe emulator Bleem! - die ervoor zorgt dat je PlayStation-spellen op je pc kan spelen - van de markt te halen, maar tot driemaal toe kreeg de maker van de PlayStation-consoles ongelijk. Daarom wordt er van uit gegaan dat emulators door de rechtbank als legaal beschouwd worden. Over ROM(s) bestaat heel wat minder duidelijkheid. De makers van de spelletjes zien het uiteraard als illegaal kopiëren en wijzen erop dat zij op die manier niets meer verdienen. Maar is dat wel zo? Want de definitie van abandonware zegt dat het gaat om software die door het bedrijf uit de rekken gehaald is of niet meer geproduceerd wordt. Software die als het ware is opgegeven. Het is met andere woorden een moeilijke discussie die nog lang niet afgelopen is. Voorlopig kunnen we stellen dat je - net als bij MP3's - illegaal bezig bent als je ROM(s) in je bezit hebt, zonder dat je het oorspronkelijke spel in de kast hebt.
MEEST RECENT