Radio 1 zet 'Opera en Belcanto' op de stoep

Print
Opera en Belcanto. Het hoort bij de zondagmiddag zoals de pistolets bij de zondagmorgen. En toch houdt het monument van Radio 1 op te bestaan. Eerst was aangekondigd dat de excecutie zou plaatshebben op 27 augustus. Dat is nu verplaatst naar zondag 1 oktober.
BR>"Opera en Belcanto verdwijnt niet", zeggen woordvoerder Paul De Meulder en programmadirecteur Marleen Bergen als uit één mond. "Het verhuist alleen van Radio 1 naar Radio 3, waar het ook op zondagmiddag zal te horen zijn. De liefhebber wordt niet ontriefd, integendeel, we gaan hem beter bedienen."
Dat is juist en niet juist. Als in december, wanneer Radio 3-Nieuwe-Stijl van start gaat, zal daar op zondagmiddag wel een opera- en belcantoprogramma lopen, maar het zal niet meer hetzelfde zijn. Producer Marleen Spaepen, samensteller Frans Van den Broeck en presentator Geert Segers verhuizen niet mee. En de invulling wordt ook anders: Radio 3 zal dieper gaan in de repertoirekeuze.

Naïef


Samensteller Frans Van den Broeck heeft het erg moeilijk met de beslissing. "Voor mij was het een schok", zegt hij. "Vorig jaar werd een selectie gemaakt van de tien beste Vlaamse radioprogramma's van de twintigste eeuw. Opera en Belcanto was er één van. Een paar maanden later krijg je te horen dat het wordt afgevoerd. Ik ben daar niet goed van. Het is niet zo maar een programma. Ik doe 21 jaar de samenstelling: mijn hart en mijn ziel zitten erin."
"De uitleg is dat Opera en Belcanto niet meer past in het profiel van Radio 1. De werkelijkheid is dat Radio 3 in ademnood zit en probeert een deel van het publiek te recupereren. Of dat gaat lukken, is nog maar de vraag. Bovendien heeft het allemaal iets van de Brave New World: een kunstmatige creatie van klassen."
Opera en Belcanto, Radio 1, zondag 13.10u.

MEEST RECENT