Belgen willen ook op zondag naar de winkel

Print
Steeds meer Belgen willen ook op zondag kunnen winkelen. Waar enkele jaren slechts 10% ook op de zevende dag naar de supermarkt wou, is dat nu al opgelopen tot 38%, zo blijkt uit een enquête van vastgoedconsulent Healey & Baker. Daarmee wordt de vraag naar winkelen op zondag nieuw leven ingeblazen.
BR>Minister van KMO Jaak Gabriëls liet eerder in het jaar al een proefballon over dit thema op, maar hij werd vrij snel teruggefloten door de middenstandsorganisatie Unizo.
Volgens de Belgische wetgeving kunnen de winkels al 91 uren per week open zijn. In de praktijk bedraagt het gemiddelde zowat 54 uren. Het gaat dan om de gemiddelde openingstijden van alle kleinhandels: van juweliers over bakkers tot kappers en warenhuizen.
Momenteel zijn alle grote supermarkten dicht op zondag. Er zijn enkel uitzonderingen voor de zelfstandige kleinhandel, die tot de middag opent, en voor meubelzaken en doe-het-zelfcentra. Die laatste mogen de hele zondag open zijn.
De middenstandsorganisatie Unizo is niet gewonnen voor een veralgemeende opening op zondag. "Een eerder onderzoek van Test-Aankoop heeft uitgewezen dat 90% van de mensen tevreden is met de huidige openingstijden van de winkels. Die zijn bovendien heel wat ruimer dan in onze buurlanden. In Nederland, Duitsland en Frankrijk kan je, behoudens in de toeristische centra, veel minder naar de winkel", zegt woordvoerder Ronny Lannoo.
Volgens Lannoo heeft een enquête bij de eigen leden ook uitgewezen dat de zelfstandige kleinhandel geen vragende partij is voor een veralgemeende opening op zondag.
Ondanks de tevredenheid van de klanten neemt het belang van de buurtwinkel af. Nog slechts 38% van de Belgen geeft aan geregeld binnen te lopen in het winkeltje om de hoek. Ze gaan daarentegen steeds massaler naar hun GB, Delhaize of Colruyt.

.

Nu in het nieuws