De Buck geeft koopadvies voor Société Générale

Er staat nog veel te gebeuren in de financiële sector. Zo is de grensoverschrijdende fusie- en overnamegolf nog lang niet ten einde. In dit opzicht mag de Franse bank Société Générale zeker in portefeuille worden genomen, vindt de beursvennootschap De Buck & Cie.
BR>Veel beleggers zoeken naar alternatieven na de klappen die ze kregen in de technologie- en telecomaandelen. Een nogal voor de hand liggende optie is het gewicht van de financiële aandelen wat te verhogen.
De recente kwartaalresultaten bewezen het reeds: de financiële sector pakt uit met stijgende winsten. Bovendien lijkt ook de grensoverschrijdende fusie- & overnamegolf nog zeker niet ten einde. Eén van de meer aantrekkelijke aandelen in de Europese financiële sector is Société Générale (SocGen).
SocGen is de tweede grootste Franse bank en het scheelde niet veel of ze was een deel van de grootste bank ter wereld. De Banque Nationale de Paris (BNP) bracht vorig jaar een openbaar bod uit op de toen nog alleenstaande Franse banken SocGen en Paribas om zo de grootste bank ter wereld te worden. Slechts na een maandenlange hevige strijd kon BNP de scalp van Paribas aan de gordel hangen. SocGen bleef verweesd achter.
Na de overnamestrijd was de bank bijzonder kwetsbaar. Topman Bouton liet weten uit te kijken naar een buitenlandse partner. Bij de geïnteresseerde kopers zoals het Britse CGU was toen ook ons aller Belgisch "verankeraar" (of is het uitverkoper ?) Albert Frère. Maar in de financiële geruchtenmolen circuleerden ook namen als Dexia en ABN Amro.
Ook speculatie rond een alliantie met bankgroep BSCH laaide af en toe op maar ontgoochelend is dat er, alhoewel dit reeds begin dit jaar aangekondigd was, nog steeds niets concreets is uit de bus gekomen. Toch weegt SocGen met zijn huidige schaalgrootte (actief in 80 landen en samenwerkingsakkoorden met grote banken als Commerzbank en Credito Italiano) al voldoende zwaar om zelf op overnamepad te gaan. Het zou leuk zijn mochten we daar binnenkort meer van horen...
Intussen publiceerde de bank begin deze maand kwartaal- en halfjaarcijfers. In het eerste semester van dit jaar zag SocGen haar nettowinst toenemen met 27,6% tot 1,635 miljard euro en nam het exploitatieresultaat toe met 30% tot 2,338 miljard euro.
Toch reageerde markt ontgoocheld en viel de koers wat terug. Dit komt omdat de totale groei in het tweede kwartaal vertraagde tot 7% terwijl die in het eerste kwartaal nog 53% bedroeg. De belangrijkste oorzaak van dit licht tegenvallende tweede-kwartaalresultaat was evenwel een éénmalige herwaardering in de investeringsportefeuille. Het management stipuleerde trouwens zeer expliciet dat dit geen impact zal hebben op de jaarresultaten die overigens "beduidend" zullen zijn.

Rendement


In termen van rendement op eigen vermogen en koers in verhouding tot boekwaarde blijft SocGen, zelfs na de mooie koersevolutie gedurende de afgelopen maanden, ondergewaardeerd ten opzichte van Europese sectorgenoten.
Als we daar dan SocGen's succesvolle e-commerce-strategie en een speculatief tintje aan toevoegen, dan is er maar één conclusie mogelijk. De huidige beperkte terugval naar aanleiding van een wat zwakker kwartaal kunnen we beschouwen als een koopgelegenheid voor de langere termijn.
Hans D'Haese
Manager studiedienst
De Buck & Cie


.

Nu in het nieuws