Schrijfster Jet Jorssen was rasechte Antwerpse

Print
Schrijfster Jet Jorssen, geboren in Antwerpen in 1919 en overleden in Kalmthout in '90, hield ontzettend veel van haar stad. Die liefde voor Antwerpen komt het best tot uiting in de trilogie Och, Siemeniskinderen!, verschenen in '78. In het zopas verschenen Jaarboek 2000 van het Jet Jorssen Genootschap belicht Jos Vinks de rol van Antwerpen in deze trilogie.
BR>Jet Jorssen was een rasecht Antwerps auteur: in haar kinder- en jeugdjaren werd zij tot in haar kern beïnvloed door de stedelijke atmosfeer. Hoezeer zij ook van de natuur hield, zij bleef Antwerpse: zelfbewust en met zin voor humor.
De stad is op bijna elke bladzijde aanwezig in Och, Siemeniskinderen!: de kaaien en de Schelde, de leien en de lanen, de kathedraal en het Schipperskwartier, de bestaande en de verdwenen straten en gebouwen. De beschrijvingen vormen niet enkel het decor, maar bepalen mee de evolutie van het verhaal.
Ook inzake thematiek is Och, Siemeniskinderen! typisch Antwerps. De trilogie evoceert een eeuw sociale, culturele en politieke geschiedenis. Dat gebeurt aan de hand van wat vijf families in de periode 1880-1970 meemaken. Om dit tijdsbeeld - vanaf het opkomend socialisme tot en met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog - getrouw weer te geven, verrichtte Jet Jorssen vijf jaar studiewerk.
Jos Vinks besluit: "Antwerpen leeft in die mensen: in hun ernst en humor, in het wijze en doordachte, maar ook in het emotionele en het impulsieve, in hun tragiek en hun vreugde, hun armoede en welstand, hun idealen en hun berekeningen, hun kleinheid en grootheid".
In hetzelfde jaarboek staat Willy Cobbaut stil bij het religieuze aspect, dat zo kenmerkend is voor Jet Jorssens triptiek Wat baat het, Agnes?, De smalle weg en Gevecht om een dode vrouw. De schrijfster zette zich onder andere af tegen de geliberaliseerde abortuswetgeving. Omwille van de actualiteit van het gegeven worden haar standpunten op dat vlak nog eens op een rijtje gezet.
Wie lid wenst te worden van het Jet Jorssen Genootschap betaalt 250 frank per jaar. In ruil daarvoor krijg je het Jaarboek 2000 gratis toegestuurd. Contactadres: Karel De Cat, Canadezenlaan 20/3 in Kalmthout. Info: 03.666.87.18.

.

Nu in het nieuws