Grote Kaai loopt vol voor Laïs

Ei zo na moest de Kaai woensdag wegens volledig bezet worden afgesloten voor het concert van Laïs, meteen de recordopkomst voor deze editie. Woensdag was een muzikale topavond. Geen uitbundige sfeermuziek of rockgeweld, maar puur genietend luisteren. Aan toog vier blijft het mogelijk om samen met de drank ook een lief te bestellen. Het aantal vrijgezellen is er wel verder gedaald tot vier.

BR>Met de komst van Laïs liep niet alleen het plein bomvol, de gezichten van de bestuursleden klaarden ineens op. De publieksopkomst en daaraan gekoppeld de drankomzet lag tot dan een stuk lager dan de vorige jaren. "Is het de honderd frank inkom die afschrikt? Staan er te weinig vedetten op de affiche? Hebben de vaste klanten massaal last-minutereizen geboekt eind juli?" Allerlei hypothesen werden bediscussieerd. En dan verdwenen ineens alle zorgen als sneeuw voor de zon. Even voor 24u was de Grote Kaai een sardineblik geworden.

De Kalmthoutse meisjes haalden na hun concert ook opgelucht adem. "We hadden schrik omdat we om middernacht moesten optreden en vreesden dat de mensen al een beetje dronken zouden zijn en minder aandachtig. Dat bleek niet zo. Het publiek luisterde heel geconcentreerd. Dat wij meer volk lokken dan wereldsterren als Bob Geldof of Marc Almond is wel tof om horen", lachen de meisjes de spanning weg.

De aangename verrassing van de avond komt op naam van The Hothouse Flowers, een Ierse folkrockband die een prachtige set opbouwde. De jongens braken ook het duurrecord. Een kwartier vroeger dan gepland stonden ze al op het podium. "Dan kunnen we wat langer spelen", legden ze uit.

En dat deden ze ook, een uur en drie kwartier maar liefst. Het publiek zat dit keer niet te wachten op de overbekende nostalgische hits, maar liet zich gewillig meedrijven. Je kon een speld horen vallen toen het Kaaikoor ingetogen

Sun shiny days

neuriede.

Venus was best leuk, wist een intieme sfeer te creëren maar zonder de vonk te doen overslaan. De eigenzinnige muziek met plotse tempoversnellingen maakte het instappen niet makkelijk. Origineel waren dan weer de vriesmomenten.

Stokstijf

Midden in een nummer veranderden de Venusleden in een standbeeld, bleven een minuut stokstijf staan en speelden dan gewoon verder. Ook hun afscheid was ongewoon. Eerst stapte de drummer het af zonder het publiek nog een blik te gunnen en zo verlieten ze één voor één het podium om een verdwaasd publiek achter te laten.

Aan toog twee loopt de vrijgezellenactie met succes verder. De feesten waren begonnen met een bord waarop stond dat er negen vrijgezellen in de aanbieding waren. Na twee dagen waren er dat nog zes. Nog eens twee dagen later blijven er maar vier meer over. Niet dat de klanten er samen met hun drankjes een lief meekrijgen. Het promotiebord breekt het ijs om een gesprek aan te knopen en de rest volgt vanzelf.

Nu in het nieuws