Koen Vanmechelen kweekt kippen op zomer van Watou

Print
Een van de blikvangers op de poëzie- en kunsthappening in Watou is de actieve kippenkwekerij van Koen Vanmechelen. Uit een Mechelse koekoek en de Poulet de Bresse kweekt hij er het nieuwe ras Mechelbres. Dat zal hij kruisen met weer andere rassen, om binnen twintig jaar tot de 'Cosmopolitan'-kip te komen.
BR>"Ik kweek een nieuw kippenras als kunstenaar", legt Koen Vanmechelen steeds opnieuw geduldig uit aan mensen die hem vragen wat voor 'beeldhouwwerk' hij dit keer maakt. Sommigen knikken als teken van herkenning, anderen blijven stellen dat kruisingen allerhande al eeuwen gebeuren en dat dit geen kunst is.
Finaal wil Koen de 'Cosmopolitan'-kip kweken, of zo je wil: een superbastaard. Een goede verstaander wéét dat hij met dit kippen kruisen een teken wil stellen: de kip behoudt zijn identiteit maar verbreedt en verrijkt ze ook door 'over de grenzen' heen te paren en te baren. De Vanmechelen-kip dus als wegbereider voor wat de mens in de 21ste eeuw beleeft. "Wij trouwen toch ook niet meer in het dorp? Zelf ben ik met een vrouw 'van over het water' getrouwd en vandaag zie je meer en meer jongeren die iemand uit het buitenland kiezen."
Organisator Gwy Mandelinck heeft traditiegetrouw bij elke installatie een begeleidend gedicht gekozen. Voor Vanmechelen koos hij er zelfs twee: een 'illustratief' kippengedicht van Roland Jooris en een door acteur Dirk Roofthooft dwingend opgezegd vers van Gerrit Komrij. Het is een anti-racistisch gedicht over de vrijheid in het hek of het labyrint: 'er is geen vrijheid in de zandwoestijn, het is beter, als je vrij wil zijn, sierlijk door het labyrint te dwalen.'

Nieuw bloed


En dat doen de prachtige Mechelse koekoekshaan en het symbool van Frankrijk: de Poulet de Bresse. In de broedkast kropen al heel wat Mechelbresjes uit de schaal. Op de muren bracht Koen borden met schema's van zijn ideaal: in de Londense Lisson Gallery kruist hij momenteel - daar nog te zien tot 9 september - zijn Mechelbres met de Redcap, die fertitiliteitsproblemen heeft en dus dringend nieuw bloed moet krijgen.
Met dát nieuw creatuur gaat hij waarschijnlijk naar de Dresderhen, maar hij wil ook naar Indië of Amerika. Over naar schatting twintig jaar - een kip heeft acht maanden nodig om geslachtsrijp te zijn - zal de 'Cosmopolitan' ter wereld komen.
"Een kieken is fantastisch", zegt Vanmechelen. "Kijk naar de rode kop van de haan, rood verwijst tegelijk naar bloed en liefde. Luister naar zijn geschreeuw 's morgens, bemerk hoe hij op twee poten loopt, zoals wij... Ik ben al van kindsbeen af bezig met vogels en kippen. Thuis liggen er massa's documenten, cijfers, foto's en video's over de kip. Die wrong in mijn hoofd om hiermee te beginnen, lag al jaren op de loer."

Poëzie blijft levenswoorwaarde


Het kleine dorpje Watou in de Westhoek brengt al sinds 1980 de hele zomer lang dichters en kunstenaars samen. Dit jaar vroeg dichter-organisator Gwy Mandelinck (63) de Gentse kunstpaus Jan Hoet (ook 63) als curator. Watou 2000 draagt als titel Storm Centres, een term uit de economie die aanduidt dat uit haarden van onrust een onverwacht arsenaal van creativiteit loskomt.
Sinds Mandelinck Hoet binnenhaalde wordt over Watou al evenveel, zoniet meer gesproken als een beeldende kunstfestival dan als poëziegebeuren, ondanks de slotdag waar een selectie van 20 jaar Watou-gedichten zal worden gebracht. Mandelinck: "Ik moet een kunstenaar vaak overtuigen van het nut van de poëzie. Hoe poëzie confronteert, tegenspreekt, uitdaagt. Een Nederlands kunstenaar die hier was en die daar absoluut niet van wou weten, heb ik rustig gezegd de trein terug naar Amsterdam te nemen. Nee, poëzie blijft een levensvoorwaarde voor dit gebeuren."
Gedichten van Peter Verhelst worden terecht gekoppeld aan keverwerk van Fabre. De lemen constructie van Thierry de Cordier maakt dat je een prachtig gedicht van Seamus Heany ook letterlijk voelt en ruikt.
Storm Centres, De zomer van Watou, nog tot 10 september, van 14u tot 19u. Info: 057-38.80.93. Neem genoeg cash mee, Watou is te klein bevonden om een geldautomaat te plaatsen.

.

Nu in het nieuws