Ronan Keating verzilvert ook naast Boyzone status van superster

Print
150 miljoen frank. Zoveel kreeg Ronan Keating van zijn platenfirma voor zijn eerste soloalbum. Veel geld, beseft de Ier met Boyzone-faam, net zoals hij beseft dat er best wel meer getalenteerde zangers zijn dan hemzelf. "Ik ben gewoon een lucky bastard."
BR>Die platenfirma kan opgelucht ademhalen. Ronan, het debuut van Ronan Keating (23), neemt in Groot-Brittannië al twee weken de eerste plaats op de album-charts in. Ondanks lauwe kritieken die de wat futloze maar hitgevoelige cd, die op 21 augustus ook bij ons in de winkel ligt, vergezellen.
Keating, wiens Notting Hill-song When you say nothing at all meteen een schot in de roos was, laat die niet aan zijn hart komen. Wellicht omdat hij al bij Boyzone kritiek gewoon werd. Of omdat hij de critici wel kan volgen. Want heeft hij zelf niet aangekondigd dat pop dood is en de 'kids' weer willen rocken?
"Ik weet het." (lacht) "Maar ik heb op deze plaat toch al geprobeerd wat scherper uit de hoek te komen. Toen ik het einde van boysbands voorspelde, bedoelde ik vooral dat er geen plaats is voor nieuwe. Bestaande groepen zoals Five, Boyzone of Westlife zullen hun publiek wel houden, denk ik."
Ronan Keating volgt de zaken van nabij. Ook achter de schermen, als manager van Westlife. Alsof hij het daarmee nog niet druk genoeg heeft, is Keating bovendien al vader van een zoontje, en verwacht zijn vrouw in februari een tweede kind. Even herinneren: de man is 23... Een 23-jarige workaholic?

Gezin


"Misschien een beetje, maar ik heb mijn zaakjes wel goed op een rij. Meestal neem ik mijn gezin mee op rondreis. En ik doe heus niet alles wat men mij vraagt. Zo wijs ik nog steeds alle filmaanbiedingen af. Anders moet het gezin het gelag betalen."
Voorlopig zet hij alles op zijn solocarrière, maar speculaties over het einde van Boyzone (een van de meest succesvolle boysbands ooit) drukt Keating resoluut de kop in. "Er komt wel degelijk nog een album. Alleen proberen we de dingen fris te houden door iedereen tussendoor tijd te geven voor solo-uitstapjes. Voor het geld moet ik niets meer met Boyzone doen - Ronan verkoopt al beter dan de Boyzone-cd's - maar de sfeer en de vriendschap in de groep wil ik nog eens opnieuw beleven."
En dat ondanks de manier waarop sommigen neerkijken op boysbands? Keating trekt zich dat niet aan en blijft met beide voeten op de grond. Uit zijn mond bijvoorbeeld geen pretentieuze uitspraken over 'artistieke integriteit' of blufpoker à la Oasis. "Even ernstig blijven, hé. Ik weet dat veel artiesten een pak getalenteerder zijn dan ikzelf en dat ik gewoon veel geluk heb gehad. Dat, en veel hard werken."
Dat harde werken leverde hem het respect op van collega's als Bryan Adams en Barry Gibb, met wie hij al samenwerkte. En weet hij bijvoorbeeld dat Francis 'Status Quo' een fan is? "Neen, dat wist ik nog niet. Maar het doet wel plezier. Ik weet wél dat er heel wat verdoken Boyzone-fans zijn. Die kopen onze albums zogezegd niet voor zichzelf, maar voor hun dochters."

.

Nu in het nieuws