Nog eens acht planeten buiten ons zonnestelsel gevonden

Astronomen hebben nog eens acht nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel gevonden, zo hebben sterrenkundigen maandag op een congres in Manchester bekendgemaakt. Daarmee zijn in totaal reeds zowat vijftig exoplaneten gevonden.

BR>Zwitserse astronomen ontdekten met het La Silla Observatorium van de Zuidelijke Europese Sterrenwacht in Chili vijf nieuwe planeten in het zuidelijk halfrond. Niemand heeft ze rechtstreeks waargenomen, doch de vorsers konden hen op het spoor komen door het gravitationeel effect dat de hemellichamen hebben op de ster waarrond zij draaien.

Eén van de vijf exoplaneten maakt deel uit van één der slechts twee totnogtoe gevonden multiplanetaire systemen. Het bewuste "zonnestelsel" omvat twee gasbollen van het kaliber Saturnus, HD 83443b (reeds in mei ontdekt) en de "nieuwe" HD 83443c. De planeten draaien rond ster HD 83443, op 141 lichtjaar van ons.

Planeet HD 83443c is de totnogtoe lichtste gevonden expoplaneet. Het object zou zowat evenveel wegen als "onze" Saturnus.

Hetzelfde Zwitserse team gaat ook prat op de ontdekking met een observatorium in de Haute Provence van een planeet rond ster HD 190228 op 203 lichtjaar van ons.

Een vorsersteam van de Universiteit van Californië meldde op drie exoplaneten te zijn gestoten, waaronder één in de buurt van ster HD 92788 die ook het door Geneefse team werd opgemerkt. De drie zijn allen gasgiganten zoals Jupiter.

De wetenschappers van Berkeley zeiden tevens te hebben ontdekt dat multiplanetaire systemen, zoals het onze, meer voorkomen dan totnogtoe was aangenomen. Astronome Debra Fischer vertelde dat studies van twaalf sterren waarbij reeds een exoplaneet is gevonden, het bewijs hebben opgeleverd dat vijf ervan nog een planeet zouden hebben. Die sterren "wiebelden" immers op een manier die enkel te verklaren is door de aanwezigheid van meerdere planeten.

De jacht op exoplaneten kende eind vorige week een hoogtepunt met de ontdekking van een kandidaat-planeet rond ster Epsilon Eridani, op nauwelijks 10,5 lichtjaar van ons en met het blote oog te zien. Zo dicht is nog nooit een exoplaneet waargenomen.

Nu in het nieuws