Novartis stopt met genetisch gemanipuleerde voeding

Print
De farmaceutische reus Novartis heeft de duimen gelegd tegen Greenpeace en de publieke opinie. Novartis Consumer Health informeerde de milieuorganisatie op twee augustus dat het niet langer genetisch gemanipuleerde voeding produceert. «Klopt, maar niet helemaal,» zegt de internationale woordvoerder John Be vanuit het Novartis-hoofdkwartier in Bazel. «Greenpeace had niets met onze beslissing te maken.»
BR>Eind maart ondertekenden meer dan 2.000 wetenschappers op BIO 2.000 in Boston de 'Declaration in Support of Agricultural Biotechnology'. Volgens hen is genetisch gemanipuleerde voeding de oplossing voor het hongerprobleem in de Derde Wereld. Bovendien zou het goedkoper zijn en gezonder.
Toch moeten vele burgers het gevreesde 'Frankenfood' niet. Vooral in Europa, waar dollekoeienziekte en andere potentiële consumentendoders de angst voor genetisch gemanipuleerd voedsel hebben aangewakkerd. Studies als die van Arpad Putzai in Groot-Brittannië deden er nog een schep bovenop. Putzai verloor zijn job nadat hij vroegtijdig onderzoeksresultaten bekend had gemaakt die wezen op ernstige gezondheidsproblemen door genetisch gemanipuleerde aardappelen.

Chocosoja


«We voeren al langer campagne tegen zijn Genetisch Gemanipuleerde Organismen (GGO's),» vertelt een woordvoerder van Greenpeace Nederland. «Novartis is de eerste multinational die wereldwijd stopt met de productie van GGO's. Sinds 30 juni wordt er bijvoorbeeld geen chocosoja meer geproduceerd voor de Belgische markt. Terecht: voordat GGO's op mens en milieu worden losgelaten, moet eerst de veiligheid ervan bewezen worden. Verschillende studies hebben al op mogelijke kwalijke effecten gewezen. Klopt dat of niet? Het risico is te groot en weegt niet op tegen mogelijke voordelen van die producten. Daarom dat enkele Europese landen GGO's verboden hebben.»
Greenpeace publiceerde een brief van Novartis België op haar website. Daarin legt een verantwoordelijke uit dat het bedrijf, gezien het huidige wantrouwen van de bevolking, alle GGO's uit zijn producten weert. Voor 30 juni moeten GGO's uit alle Novartis-producten zijn. Na die datum zijn al onze producten gegarandeerd zonder GGO's. De productie van Chocosoja is gestopt omdat bij dat product geen zekerheid kon gegeven worden, zo lezen we.
«Niet waar,» zegt John Be. «Chocosoja liep toch op zijn laatste benen en ging van de markt gehaald worden. Klopt niet dat Greenpeace ons nu gedwongen heeft. Het is al een tijd onze politiek om het zonder GGO's te doen.»

.

Nu in het nieuws