De legendarische saaiheid van de boekhouder is aangeboren

Een boekhouder wordt niet saai door zijn werk; een man (of vrouw) wordt boekhoud(st)er omdat hij saai is. Die conclusie trekt woensdag de Britse krant The Independent uit recent onderzoek van de American Psychological Association.

Belga

BR>Zijn al even spreekwoordelijk onvermogen tot empathie ("meevoelen" of "inleven") is al even reëel, aldus de krant. De boekhouder blijkt in het algemeen ook een (nog) minder vreugdevol huwelijksleven te leiden en minder vrienden te hebben.

Een en ander moet blijken uit een onderzoek van 314 personen die allen een ander beroep uitoefenen. Daaruit komen naast boekhouders ook mensen in de computerbranche en wiskundigen te voorschijn als de saaiste pieten met de laagste emotionele intelligentie (EI).

De hoogste EI stelden de onderzoekers vast bij kunstenaars en acteurs, op de voet gevolgd door geestelijken, verpleegkundigen en leraars Engels. Wie een hogere EI heeft, zit snor qua huwelijk, seks en vriendschap.

Maar de hoofdconclusie uit het APA-onderzoek blijft dat niemand zich voortaan nog achter zijn beroep kan verbergen als excuus voor zijn slaapwekkend gedrag. Oorzaak en gevolg moeten immers worden geruild.