Amerikaanse studies tonen belang van clichés in eerste afspraakjes

Print
Amerikanen maken overal studies over. Al dan niet met enige wetenschappelijke grond. Zelfs over afspraakjes of dating zijn er ettelijke onderzoeken gepleegd, ondertekend door heren en dames met ronkende titels. Niet geweldig vernieuwend, maar wel getest, hertest en verantwoord. Alsjeblieft: enkele wetenschappelijk verantwoorde tips gepuurd uit sociobiologische literatuurstudies over het wezen van het daten.
BR>De Amerikaanse doctor Helen Fisher is zo'n prof die een aantal jaren van haar carrière spendeerde aan de Anatomy of love. Volgens haar ontstaat de aantrekkingskracht tussen man en vrouw met een blik. Zouden wij ook kunnen bedenken, was het niet dat La Fisher er meteen een wetenschappelijke term opplakt, annex eventuele lichamelijke bijverschijnselen.
De copulatory gaze, vrij vertaald paringsblik, duurt welgeteld drie seconden. In die tijd laat een man een vrouw weten dat hij geïnteresseerd is. Daaropvolgend zal hij, meestal onbewust, zijn borstkas met enkele fracties (hoeveel, hangt af van de man in kwestie) uitzetten.
"Zijn verleidingsdrang doet hem op een subtiele manier groter en sterker voorkomen", is de duiding van deze fysieke verandering. Vervolgens zal de verleider, als hij de kans krijgt, beginnen (bij de meeste proefpersonen in deze volgorde) opscheppen over zichzelf, over hoe belangrijk en onmisbaar hij is op zijn werk, over hoezeer hij begaan is met andermans problemen en over hoe handig hij is. Ook zijn lichaam verraadt zijn ongedurigheid, want naast wapperen met geld (enkel de kleffe types) probeert hij in de bewegingen met zijn hoofd, ogen en armen een soort van vertrouwen te scheppen.

Make-up


Over de verleidingstrucjes van de vrouw is Helen Fisher minder lyrisch. Ook de vrouw bezit de kunst om slechts in drie seconden haar bedoelingen duidelijk te maken. Haar lach klinkt enkele tonen hoger dan gewoonlijk, ze gebruikt aardig wat make-up om haar foutjes te verdoezelen, draagt op haar versiertoer liefst zwart om zo slank mogelijk te lijken en houdt gedurende de korte ontmoeting haar adem in.
Wat mannen in een vrouw zoeken en omgekeerd is dan weer onderwerp van studie voor doctor David Buss. In The evolution of desire beschrijft hij als eerste en belangrijkste voorwaarde voor een 'interessante' vrouw dat zij haar mond kan houden. Over zichzelf, maar ook over anderen. Babbelzieke dames met een flinke aanleg om te roddelen raken niet verder dan de paringsblik.
Volgens deze studie, weliswaar geschreven door een Amerikaan, moet een vrouw er vooral goed uitzien. Dit wil zeggen een mooie huid, stralende tanden, slanke lijn maar wel goed geschapen. Geweldige clichés, maar volgens professor Buss nu eenmaal de realiteit.
De vrouw van haar kant heeft een compagnon nodig, iemand die haar troost als ze 't moeilijk heeft, iemand die zwijgt als zij spreekt en hij mag er ook nog een beetje goed uitzien. Mannen die voortdurend goede raad willen geven, maken geen kans. Verder testen zowel mannen als vrouwen liefst een hele karrevracht van kandidaten vooraleer ze zich echt binden.
Mijnheer de wetenschapper benadrukt dat dit aantal voor mannen beduidend hoger ligt dan voor vrouwen. Maar eens het juiste slachtoffer gevonden, wil hij haar wel voor altijd. Vrouwen keuren een mannelijke kandidaat vooral op zijn mogelijke kwaliteiten als vader. En dit bewust of onbewust.

Lichaamstaal


Vergissen is menselijk. Fout inschattingsvermogen van de paringsblik of gewoon een beetje verstrooidheid kunnen leiden tot vervelende situaties. Daarom enkele wetenschappelijk onderbouwde tips om niet al op voorhand een blauwtje te lopen.
- gekruiste armen: ik ben absoluut niet geïnteresseerd, ik keek naar je haarspeld.
- voeten niet in jouw richting: zwijg alsjeblieft, je ziet er wel goed uit, maar je lijkt ook oervervelend.
- hoofd lichtjes in de hoogte: ja, ik wil wel.
- dansende haarpony: ik ben er helemaal klaar voor.
- gegier na een stomme mop: zij of hij wil je, en liefst onmiddellijk.
- gefronste wenkbrauwen: sorry, ik heb nog zoveel te doen of welke andere smoes kan ik bedenken.

Nog enkele tips- Kom niet te laat (of toch niet teveel)
- Draag gemakkelijke schoenen (je weet nooit welke stappen je nog moet zetten)
- Leg geen etentje vast of stel geen filmpje voor. Laat de avond gewoon gebeuren.
- Lieg niet. Nooit. Na drie afspraakjes ben je je eerste leugens vergeten.
- Probeer, ondanks je zenuwachtigheid, af en toe grappig uit de hoek te komen. Desnoods met beproefde grapjes.
- Snijd geen delicate onderwerpen aan. Hoogoplopende discussies zijn dodelijk voor een eerste afspraak.
- Vermijd vervelende stiltes, maar zwijg ook af en toe. Je partner wil misschien ook iets kwijt.
- Zorg dat je nagels proper zijn. Hetzelfde voor je tanden.
- Som je onhebbelijkheden niet allemaal tegelijk op. Daar heb je nog genoeg tijd voor.

.

Nu in het nieuws