Zelfgebakken frieten veel gezonder

Volgens een onderzoek van onze noorderburen (!) zijn zelfgebakken frieten gezonder dan de friet uit de snackbar. Dat heeft te maken met het feit dat in de horeca nog veel frituurvet wordt gebruikt van dierlijke oorsprong of van geharde plantaardige vetten.
BR>Geharde plantaardige vetten bevatten veel zogeheten transvetzuren waarvan wordt aangenomen dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid, ondermeer voor hart- en vaatziekten. Wie een zakje friet koopt, krijgt gemiddeld 7 tot 8 g transvetzuren binnen.
In frituurvet voor huishoudelijk gebruik ligt het gehalte transvetzuren tegenwoordig op ongeveer tien procent, tegenover twintig procent enkele jaren geleden. Ook de (geharde) margarines bevatten vroeger relatief veel transvetzuren, maar tegenwoordig is dat percentage teruggedrongen tot 1 à 2 procent (dus 1 à 2 g per 100g).
Aangenomen wordt dat een gemiddeld Westers dieet zowat 10 tot 15 gram transvetzuren per dag bevat, wat neerkomt op ongeveer een 5 procent van de totale energie-inname. Bij mensen die veel fast food en industrieel bereide gebakjes, koekjes, chips en dergelijke eten, die eveneens veel transvetzuren bevatten, zou dit kunnen oplopen tot meer dan 30 gram per dag. Sommige wetenschappelijke studies gaan ervan uit dat een vermindering van de consumptie van transvetzuren met 5 gram per dag kan leiden tot een vermindering van hart- en vaatziekten met 5 procent...
Moraal van het verhaal: als je frieten eet, bak ze dan liefst zelf in niet-geharde, plantaardige olie. Vervang de olie ook na een paar bakbeurten. (Uit Gezondheid.be)

.

Nu in het nieuws