Vogel stamt af van dinosaurus

Er is nieuw wetenschappelijk bewijsmateriaal omtrent de afstamming van de vogel. Een onderzoek van een Amerikaans-Japans onderzoeksteam heeft aan het licht gebracht dat de bouw van het skelet van vogels opvallende gelijkenissen vertoont met het skelet van dinosauriërs. Dit staat in de laatste editie van het weekblad Nature.

DPA

BR>Het team onder leiding van John Rensberger van de universiteit van Washington in Seattle en Mahito Watabe van het natuurhistorisch museum van Okayama heeft de beenderen van huidige vogels vergeleken met de beenderen van dinosauriërs van de Theropoden-familie. Er kwamen na microscopisch onderzoek opvallende gelijkenissen aan het licht in de bouw van het beenderweefsel. Fijne kanaaltjes die cellen in het beenderweefsel met elkaar verbinden vertonen bij vogels en Theropoden een meanderend verloop terwijl dat bij zoogdieren niet het geval is.

De onderzoekers concluderen dus dat de vogel afkomstig moet zijn van de dinosaurusfamilie van de Theropoden. Zeker is dat echter niet, omdat recent het skelet van een vogel is gevonden dat mogelijk ouder is dan de Theropoden.

Nu in het nieuws