Online treuren bij virtuele grafsteen

De dood is niet meer wat het geweest is. Daar is het internet verantwoordelijk voor. Vroeger was het kerkhof de plaats om te rouwen en overleden dierbaren in herinnering te houden. Maar met de opkomende trend van online begrafenisondernemers en virtuele grafstenen komt hier langzaam maar zeker verandering in.

DPA

BR>De familie van de overleden Stephan Gould heeft dankbaar gebruik gemaakt van de nieuwe technologie om hem te gedenken. Stephan Gould was geen beroemd politicus of zanger maar een gewone huisvader doch kan iedereen ter wereld zijn graf bezoeken op het internet.

Dankzij de Californische firma Forever Memorials kan iedereen voor 50 dollar (2.500 frank) een virtueel grafsteen optrekken met foto's en anekdotes van de overledene. De firma Angels Online biedt dezelfde service aan voor huisdieren en Final Thoughts van zijn kant mailt dierbaren je laatste woorden door vanaf het moment dat je doodvalt.

Minder macaber is de videodienst van Final Thoughts. Beelden van een begrafenisplechtigheid worden online getoond. Handig voor als je niet kan komen opdagen maar toch live erbij wil zijn.

Ook het traditionele kerkhof ondervindt de invloed van de nieuwe technologieën. Green Ventures uit Pennsylvania biedt klanten de "Lasting impression memory medaillons" aan. Dat zijn kleine computerchips die kunnen bevestigd worden aan grafstenen en verbonden kunnen worden met een draagbare computer. Op die manier kan je van bevoorbeeld man- of vrouwlief zaliger foto's en informatie downloaden bij je bezoek aan het graf.

Nu in het nieuws