Natelke (102) staat op zelfde verkiezingslijst als Manuel (18)

Als ergens in Vlaanderen de term

Nieuwe Politieke Cultuur

géén hol begrip is, dan is het wel in Keerbergen. Daar stelt de 102-jarige ex-cafébazin Natelke Van Noten zich kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ze staat op de zevende plaats op de lijst van Gembel (Gemeentebelangen). Tussen Natelke en de jongste kandidaat op de lijst, de 18-jarige student Manuel Hassaerts, gaapt een kloof van 84 jaar.

Bénédicte Van Paeschen

BR>Ze is niet van plan om heel actief campagne te gaan voeren, om vlaggetjes en ballonnetjes met haar naam op te laten drukken, of om harde verkiezingsslogans door luidsprekers te doen klinken. Nee, Natelke Van Noten wacht rustig vanuit haar zetel de gemeenteraardsverkiezingen van 8 oktober af. Met een kussentje in haar rug en haar

sloefen

aan. Of ze zenuwachtig is voor de verkiezingen? "Neuuu", lacht ze.

Een praatje slaan met Natelke gaat niet zo vlot. Natelke hoort niet meer zo goed en haar dochter Paula (77) moet iedere vraag in haar oor roepen. Natelke woont al haar hele leven tegenover het oude gemeentehuis van Keerbergen. Vroeger was haar huis een café. In 'In de Peerdekens' liet Natelke tot haar 79ste zelf het gerstenat vloeien. Hard werken, dat is het geheim van haar lange leven, zegt ze. En veel pintjes drinken, zeker? "Neenee", weerlegt ze snel. "Ik moest de centen in 't oog houden, hé."

"Het zat hier altijd vol volk", gnuift dochter Paula. "Moeder heeft dat wel gemist, 't was hier opeens zo kalm." Tot Gembel-lijsttrekker Erik Moris aan Natelke vroeg of ze op zijn lijst wou staan. Van het idee alleen al leefde ze helemaal op. "Allez moeder, ge moet dat doen", had Paula gezegd. "Dan hebt ge dát in uw leven ook eens meegemaakt." Sindsdien is er weer volk in Natelkes huis. Nu lopen de journalisten haar deur plat.

Natelke vindt zich kwiek genoeg om aan politiek te doen. "Ge zijt nooit voor niks te oud", grapt ze. Ze is ervan overtuigd dat ze veel stemmen gaat halen. "Iedereen in 't dorp kent mij. En al die klanten uit mijn café, hé. Hoewel, daar zijn er al veel van dood." Wat ze gaat doen als ze wordt verkozen? "Iedereen trakteren", lacht ze luid. "En overal schoon bloemekes laten planten." Natelke schudt van het lachen. "Ha! Het is nog niet zover en ik ben al kosten aan het maken."

"Prachtig"

Natelke scheelt 84 jaar met de jongste kandidaat op de Gembel-lijst. Manuel Hassaerts is een vlotte gast, tijdens het schooljaar student bio-ingenieur en in de vakanties tennisinstructeur. In tegenstelling tot Natelke lijkt Manuel wél op de hoogte te zijn van de partijpunten van Gembel. Hij kan ze in één adem opsommen, vindt dat het huidige bestuur in Keerbergen "niet oprecht en openbaar genoeg is" en veel te veel geld verkwist. Zijn partij zal het allemaal beter doen.

Manuel voelt zich niet te jong om stemmen te ronselen. "Gembel is een partij voor álle leeftijden. De levenswijsheid van de ouderen en het enthousiasme van de jongeren vormen een perfecte combinatie." Zijn krasse partijgenote Natelke kent hij niet persoonlijk. "Maar ik vind het prachtig wat ze doet", zegt hij. "Want het leven stopt niet als je gepensioneerd bent."

Nu in het nieuws