Verkiezingen op VRT-radio en -tv

Print
VRT-radio en -televisie gaan hand in hand naar de verkiezingen in oktober. De openbare omroep wil een zo ruim mogelijk publiek bereiken via zijn populairste netten Radio 2 en TV1. Voornaamste blikvanger is een nagelnieuwe talkshow met Ben Crabbé en journalist Siegfried Bracke.
BR>"Bij gemeenteraadsverkiezingen moet je niet te veel filosofie verkopen", meent Leo Hellemans, hoofd tv-nieuws. "Toen ik zelf nog voor de radio werkte, ergerde het me dat de Radio 2-luisteraar blijkbaar niet mocht weten dat er verkiezingen op komst waren. Als het onze democratische opdracht is zo veel mogelijk mensen te bereiken, moeten we voluit gebruik maken van de populairste netten, dus niet Canvas en Radio 1. Radio legt een belangrijke rol weg voor Radio 2, op tv plaatsen wij driekwart van ons aanbod op TV1."
De beide tv-netten brengen verkiezingsnieuws in Ter Zake, Zinzen en De zevende Dag. Vanaf maandag 4 september wordt het dagelijkse Campagnejournaal een vast onderdeel van de hoofdjournaals om 19u op TV1 en om 20u op Canvas. Bijkomende talkshows zijn Bracke & Crabbé en Woord tegen Woord.
Bracke & Crabbé, in feite de vervanger van De laatste show, loopt vanaf 4 september rechtstreeks op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag.
"We gaan uit van iets lichtvoetigs, soms zelfs onnozels, maar al vlug zult u merken dat we terechtkomen bij ernstige politieke onderwerpen", voorspelt Bracke. "Een voorbeeld? Een nogal luidruchtige haan die de gemeente nog meer in twee kampen verdeelt nadat hij door de politie is doodgeschoten. Waar hebben we het eigenlijk over? Over verdraagzaamheid."
In de week voor de verkiezingen verandert Bracke & Crabbé van titel en van inhoud. Het wordt dan Woord tegen Woord, zes rechtstreekse debatten met de politieke zwaargewichten.
Op 8 oktober zendt TV1 De grote Verkiezingsshow uit. Omdat de kopstukken dan te druk bezig zijn met het vormen van coalities, is er op zondagavond géén groot debat. Radio en televisie ronden de verkiezingen af op maandagmiddag, na het Journaal van 13u in een gezamenlijk programma met de partijvoorzitters en/of -kopstukken.

Radio


Op alle vijf de radionetten wordt aandacht besteed aan de verkiezingen. "Wij brengen geen extra-uitzendingen omdat we in de bestaande programma's als het nieuws, Voor de dag, Actueel, De Wandelgangen , Drieklank, Het Wereldbericht en Republica al ruimte genoeg hebben", stelt Jos Bouveroux, hoofd van de radio-nieuwsdienst.
Op 8 oktober is er op Radio 1 een speciale verkiezingsuitzending van 14 tot 24u. 's Anderendaags gaat Voor de dag van 6 tot 10u live. De redacties van Radio 2 informeren al vanaf maandag 11 september over de nakende verkiezingen in hun regionale nieuwsbulletins. Op 8 oktober brengen ze een marathonuitzending van 13 tot 24u, in samenwerking met Radio 1 en TV1. Ze blijven 's nachts op post om maandagochtend vanaf 6u te berichten over de coalities die de voorbije nacht al zijn gesloten. Radio 2 verzorgt ook een extra-website.

.

Nu in het nieuws