Heylen klopt Ann Simons

Print
SOFIA - Met tien medailles zijn de Belgen op het A-tornooi in het Bulgaarse Sofia uitstekend aan het nieuwe judojaar begonnen. Opvallend was de overwinning van de Edegemse Ilse Heylen op haar eeuwige concurrente An Simons (foto) en dat in een puur Belgische finale in de –48 kg. Een tweede zege liet Cédric Taymans optekenen.
BR>
Heylen, die vorig jaar wel de olympische limiet haalde, maar door Ann Simons uit de Sydney-selectie werd gehouden, twijfelde lang of ze al dan niet zou overstappen naar de –52 kg. Simons haalde immers brons op de Spelen en leek een monopolie in de ploeg te hebben afgedwongen. De Edegemse bewees nu in Sofia dat het verschil tussen haar en de olympische prijsduif bijzonder klein is en blijft en dat er ook in de laagste gewichtsreeks nog perspectieven zijn. In de finale won Heylen van Simons met yuko.

In Sofia stond op de openingsdag nog een tweede Antwerpse op het podium. Catherine Jacques, die van bondscoach Jatskevitsch meer krediet krijgt dan van diens voorganger Dedecker, werd derde in de –70 kg en daarmee doet ze evengoed als Ulla Werbrouck aan de andere kant van de tabellen. Ook de Waalse Marisabelle Lomba, na brons op de Spelen van Atlanta en goud op het EK van 1997 nooit meer op hetzelfde niveau, pakte brons en zette het nieuwe jaar goed in.

Bij de mannen slechts één medaille dankzij het goud van Cédric Taymans. Tim Pedus en Daan De Cooman pakten in de –90 kg allebei naast het brons en blijven dus elkaars gelijke. Ook Kempenaar Koen Sleeckx, één van de weinigen zonder echte concurrentie binnen het Belgische team, werd vijfde in de –81 kg.

Op de tweede dag van het tornooi dikten Heidi Rakels, Sissi Veys, Inge Clement, Johanne Vanbergen en Sissi Veys de Belgische medaillewinst nog fiks aan met respectievelijk tweemaal zilver en tweemaal brons. Veys bewijst daarmee dat ze niet alleen een alternatief is voor het Waalse wispelturige zwaargewicht Olivier, maar dat ze wel eens certitude zou kunnen worden in de +78 kg.

Nu in het nieuws