Kempense recreatiedomeinen stellen investeringen uit

Print
De Kempense recreatiedomeinen hebben door het slechte weer een rampzalige maand achter de rug. In vergelijking met de rest van Vlaanderen noteerde onze regio in juli het laagste bezoekersaantal. De Lilse Bergen in Gierle kondigt al aan dat het noodgedwongen de investeringen voor 2001 zal moeten terugschroeven.
BR>In de Lilse Bergen kwamen in juli slechts 7.068 bezoekers opdagen. In juli 1999 liep dat getal op tot 75.903. Het Zilvermeer in Mol telde vorige maand amper 7.573 bezoekers, tegenover 77.744 in 1999. Recreatiedomein de Mosten in Meer kreeg 8.752 recreanten over de vloer, tegenover 30.585 vorig jaar. Het Zilverstrand in Mol komt van 8.000 zwemmers in 1999, maar noteerde in juli van dit jaar slechts 2.000 aanwezigen.
"De Kempense recreatiedomeinen vallen terug tot tussen de 2 à 10 procent van het aantal bezoekers van 1999. Over heel Vlaanderen bekeken, bedraagt het bezoekersaantal van recreatiedomeinen 10 à 25 procent van het aantal in juli 1999. In de provincie Antwerpen is het het ergst gesteld. Dat komt omdat het hier ook altijd heeft geregend. In andere provincies heeft de zon meer geschenen", legt Fons Van Bael, directeur van De Lilse Bergen uit.
"Wat ook opvalt, is dat de domeinen die vorig jaar niet tot de top behoorden, zoals de Mosten, minder sterk terugvallen dan de grotere domeinen. In Oost-Vlaanderen doet recreatiedomein Puyenbroeck in Wachtebeke het goed, door het organiseren van massamanifestaties. Naast onze opendeurdag op 2 juli hebben wij zo geen manifestatie gehad. Daar hebben we geen geld voor en dat behoort ook niet tot onze opdracht."
Van Bael heeft sinds zijn aanstelling in 1982 nog nooit zo'n slechte julimaand gekend. Om het beoogde budget te bereiken, moeten er jaarlijks minstens 100.000 bezoekers komen opdagen. Tot nu toe zijn er dat amper 9.000. "Het seizoen is nog niet helemaal verloren, maar we bereiken nu niet eens de middelmaat", aldus Van Bael. "De lage inkomsten betekenen ook minder ruimte voor investeringen in 2001. Het extra personeel dat we planden voor volgend jaar, kunnen we nu wel vergeten. We gaan ook een slechte winter tegemoet."
Nu in het nieuws