Dirk Roofthooft start opnames van 'Olivetti 82'

Print
Als Dirk Roofthooft ja zegt tegen een rol, dan is het ook een volmondig ja. Vanaf vandaag draait hij in Vlaanderen Olivetti 82, een bewerking van de gelijknamige theatermonoloog van Eriek Verpale. Tot 1 september slorpt Bernard, rond wie de film draait, de acteur geheel op. En als Roofthooft geheel zegt, dan is dat ook zo.
BR>Dirk Roofthooft (41), onder andere bekend van zijn glansrol Pietje de Leugenaar in Terug naar Oosterdonk, heeft wat met Eriek Verpale. "Ik ben gecharmeerd door wat hij schrijft", zegt Dirk. "We hebben een soort gevoeligheid gemeen. In mijn manier van spelen vertrek ik net als Eriek in zijn boeken van klein en weinig."
Tussen de acteur en het scenario van Ilse Somers klikte het bij de eerste lezing. "Eén van de eerste keren dat ik na het lezen van een scenario dacht: zo mooi, zo subtiel. Ilse weet zo'n schoonheid te bereiken in de verhoorscènes dat ik dacht: 'Roofthooft, daar moet je nog gaan aanstaan om dat te bereiken'."
"Elke rijkdom zit in het scenario. Je moet die alleen bij je laten binnenkomen. Een acteur moet zich serviel, als een dienaar, opstellen. Hij moet de tekst uitpluizen en die vervolgens incorporeren. Je moet elke zin voor waar brengen. En da's een grote arbeid. Zelfs na de 99ste keer dat je een stuk speelt, moet je op met een ongelofelijke leugen. Je moet doen alsof je van niks weet. Alsof het de eerste keer is dat je het stuk speelt." Dirks regel : "Ik moet het zelf kunnen kopen. Zo goed moet het elke keer zijn. Voor minder doe ik het niet."

Pater


"Het grootste werk is geleverd", zegt Dirk met liefst dertien draaidagen in Vlaanderen voor de boeg. "Ik heb de tekst vijftig keer gelezen en dertig keer ben ik tot andere inzichten gekomen. Ik heb heel mijn Dirk Roofthooft-zijn ingezet om Bernard te worden en nu ben ik opgewonden om alles wat ik heb opgestapeld eruit te laten."
Na Patrice Toye en Kasper Verbrugghe - en talloze bekroningen - volgt Rudi Van Den Bossche als debuterend regisseur. "Eerst is er het scenario, daarna volgt de regisseur. Rudi begeert de schoonheid. Dat voel ik. Hij is absoluut prachtig, heel kalm en weet door zijn lieve en zachte autoriteit iedereen te krijgen waar hij iedereen wil."
Zijn glansrol in Terug naar Oosterdonk, de Keizer van het Verlies, Rosie. Waar zit het grootste Dirk Roofthooft-gehalte ?
"Ik zit in allen", zegt Dirk, "Anders zou het niet goed zijn, maar misschien toch het meest in De Keizer van het Verlies. Alhoewel, Pietje de Leugenaar is ook een soort keizer van het verlies. Ook iemand die ondanks alles blijft strijden voor die ultieme schoonheid, als een pater met een missie. Maar die is verschrikkelijk eenzaam en klinkt heel pretentieus: de mensen een beetje optillen. Maar aan de andere kant: mensen betalen voor mijn sensibilisering. Dus ga ik ervoor. En een toneelstuk of film is pas geslaagd als er heel even emotioneel en rationeel inzicht volgt. Wat is er schoner dan dat kunst uw binnenste efkens herschikt?"

Bernard en co zijn klaar


De opnames van de langspeelfilm Olivetti 82 op Vlaamse bodem - eerder werd al in Nederland gedraaid - starten vandaag in Kobbegem. Het verhaal van Verpale gaat over Bernard. "Een man die wordt opgepakt door de politie op beschuldiging van moord", vertelt Dirk. "Hij wordt binnengebracht in het politiekantoor om te worden verhoord. Bernard is geen prater. Naargelang het verhaal vordert, blijkt dat hij is vastgekneld geraakt in zijn mannenleven. En dat hij onzettend veel te verbergen heeft. Hij kent weinig liefde en aandacht. Geïsoleerd van de maatschappij is hij dingen beginnen doen die hij later verborgen wil houden. De tragiek van een man die niet naar voren, achteren, boven of onder kan."
Olivetti 82 is een Belgisch-Nederlandse coproductie tussen MMP Filmproduktie, Prime Time, Antares Productions en IJswater films. Te verwachten in januari 2001.

Nu in het nieuws