Europese Commissie breidt onderzoek tegen banken uit

Na 110 banken in België, Finland, Portugal en Ierland kregen nu ook een dertigtal banken in Nederland en Duitsland een donderbrief van de Europese Commissie. Net als hun Belgische collega's worden enkele Nederlandse banken, inclusief het Antwerpse filiaal van de Rabobank, door Europees Commissaris Monti beschuldigd van prijsafspraken over de omzetting van valuta's uit de euroregio.

BR>Het onderzoek tegen de banken werd nog opgestart door Monti's voorganger, Europees Commissaris Karel Van Miert. Die zette begin 1999 zijn diensten aan het werk na vele klachten van consumentenorganisaties. Op basis daarvan gaf Monti begin juli de Belgische banken reeds een klinkende oorvijg. Nu zijn o.m. ook ABN Anro, Rabo, de ING Groep, Fortis (Nederland) en de Duitse Dresdner Bank en Commerzbank aan de beurt. Volgens het Nederlandse Handelsblad staat ook de Rabobank-Antwerpen op het lijstje.

De Nederlandse banken krijgen tot begin november de tijd om de aantijging van kartelvorming te weerleggen. Voldoet die verdediging niet, dan riskeren zij boetes tot 10% van hun jaaromzet. De Nederlandse Vereniging van Banken ontkende inmiddels dat er collectieve prijsafspraken werden gemaakt.

Gratis

"Dit is een oud verhaal", schokschoudert de woordvoerder van een grote Belgische bank. "Ik kan alleen maar over de Belgische toestand spreken en daar is absoluut geen sprake van enige kartelvorming. Dat heeft de Belgische Vereniging van Banken ook met zoveel woorden laten weten aan commissaris Monti. Het gaat hier alleen om een akkoord tussen de Belgische Nationale Bank en de Vereniging van Banken over de omzetting van de frank in de euro. Het principe is dat de kosten van die omzetting volledig voor rekening komen van de Nationale Bank. In de praktijk voeren de banken die omzetting uit en hebben zij daarover met de Nationale Bank een minimale wisselvergoeding bepaald. En het belangrijkste wellicht: voor de Belgische klant is die omzetting gratis."

Nu in het nieuws