Brussels jongetje wil overbodige nier afstaan

Print
Een Brussels jongetje dat drie jaar geleden werd geboren met drie nieren zal binnenkort één van de organen afstaan. Bedoeling is dat de nier getransplanteerd wordt bij een kind met minder geluk.
BR>Bij de geboorte van Keanu Largo Gil hadden de dokters niets speciaals vastgesteld. Pas toen hij een jaar werd begon zijn mama, Valérie Thielemans, zich ongerust te maken. "Keanu sliep bijna altijd. Dat was voor mij reden genoeg om hem eens grondig te laten onderzoeken. Uit die controle bleek dat hij drie nieren had."
Mama Valérie sloeg allesbehalve in paniek bij die diagnose. Niet verwonderlijk, zelf heeft ze ook drie nieren. Erfelijk dus, maar gelukkig niet pijnlijk. "Bij mij gaat het eigenlijk om één normale nier en twee andere die niet helemaal volgroeid zijn", zegt Keanu's moeder. "Dat komt vrij veel voor. In tegenstelling tot Keanu heb ik wel degelijk al mijn nieren nodig. Bij hem werken ze alle drie perfect, waardoor hij er best eentje kan missen."

Wervelkolom


Pijnlijk is het niet en het verhindert Keanu ook niet om het leven van een normaal jongetje van drie te leiden, al moeten hij en zijn mama toch enkele zaken in de gaten houden. "Hij moet meer drinken en meer slapen dan andere kinderen", zegt Valérie. "Keanu is vlug moe als hij aan het spelen is. Ik heb daarover gepraat met een hele rits dokters, maar de meesten wilden hem meteen opereren. Dat zag ik niet zitten, zolang het niet echt nodig was. Ik heb zelf drie nieren en met mij gaat toch ook alles goed? Toen Keanu achttien maanden was, ben ik een nierspecialist tegengekomen die ook vond dat er niet meteen moest worden gesneden, ook al ligt één van de nieren heel dicht bij de wervelkolom."

Infectie


De specialist stelde moeder en kind niet alleen gerust, hij wees er hen ook op dat Keanu iemand anders blij kon maken. Als zijn nieren volgroeid waren, kon er eentje worden weggehaald voor transplantatie bij een minder fortuinlijk leeftijdgenootje. "Ik heb de dokter gezegd dat ik dat wel zag zitten", zegt Valérie. "Voor Kiki is het maar een kleine operatie, maar voor dat andere kind betekent het een kans op een normaal leven. Het moet nu wel snel gaan. Keanu heeft onlangs een lichte infectie aan de nieren gehad en als we niet snel een kind vinden dat de nier kan gebruiken, oordelen de artsen misschien dat het raadzaam is om Keanu's derde nier weg te halen om verdere infecties te vermijden. Dat zou jammer zijn."

Nu in het nieuws