Dure laser vervangt boor bij tandarts

Print
Op korte termijn kan de gevreesde boor van de tandarts tot het verleden behoren. De oplossing? Een laser. "Hoewel de Belgische tandarts conservatief is, zal het gebruik van de laser in de strijd tegen tandbederf ook bij hem snel aanslaan", zo klinkt het hoopvol op het zevende International Congress on Lasers in Dentistry in Brussel. "Momenteel werkt slechts een kleine minderheid van de 8.000 Belgische tandartsen met een laser", zegt professor Samir Nammour, voorzitter van de Belgische vereniging voor lasertherapie. "Ik hoop dat de klanten hen vragen te investeren in de toekomst. De kinderziektes van de eerste generatie lasers zijn nu overwonnen. Gedaan dus met het geschreeuw van een vibrerende boor, weg de vervelende injectie, de verdoving en bloedingen."
BR>Verwacht wordt dat door het gebruik van de lasers meer mensen de weg naar de tandarts vinden. Onderzoek heeft aangetoond dat vroeger de helft van de Amerikanen uit angst niet preventief naar de tandarts gaat. Wat kijkt u bij het volgende tandartsbezoek misschien in de mond? Ten eerste gaan boren aan de haak voor lasers. Zo is verdoving bij lasergebruik vrijwel niet nodig om tandbederf in de kiem te smoren. De procedure is ongevaarlijk, bijna pijnloos omdat de bedorven tand slechts enkele nanoseconden aan de laser wordt blootgesteld. Na een behandeling met een laser zou de tand enkele jaren resistent zijn tegen tandbederf. Verder is er een apparaat ontworpen dat test of een tand aangevreten is door bederf. Dit zou de traditionele - en dure! - röntgenfoto's kunnen vervangen.

Duurder


Natuurlijk hebben de lasers ook hun beperkingen. Het gebruik ervan in de tandartsenij moet nog ten volle tot ontplooiing komen. Want ondanks alle hoerageroep wordt verdoving niet volledig uit het kabinet gebannen. Tandwerk tegen de zenuw aan vereist nog altijd een spuitje. Verder blijkt boren nog altijd sneller en makkelijker. Ook zouden lasers noch voor kronen en bruggen, noch voor het wegnemen van bepaalde vullingen kunnen worden gebruikt. Bovendien klopt het niet dat de laser totaal geruisloos zou werken. Er zou een popcornachtig geluid geproduceerd worden. En de kostprijs? Dure machines betekenen dure prijzen. Vermoedelijk zal een vulling 10 tot 20% duurder worden.
Nu in het nieuws