Onenigheid doet Aarschotse VLD uit elkaar spatten

De Aarschotse VLD-oppositie is tijdens de jongste gemeenteraad van donderdag gesplit. Vier liberalen verlieten de zitting omdat ze die zinloos vonden door het grote aantal afwezigen van de meerderheid. Zes VLD'ers vonden de zitting wel de moeite en bleven. Op enkele maanden van de verkiezingen komt die onenigheid binnen de VLD erg ongelegen. Vier VLD'ers, onder wie fractiewoordvoerder Bob Verstraete, verlieten donderdag de gemeenteraadszitting. "We stellen vast dat de SP-CVP-coalitie geen meerderheid heeft, waardoor het weinig zinvol is om de raad te laten plaatsvinden. Daarom verlaten we de zitting", kondigde Bob Verstraete aan. Samen met hem stapten ook Paul Van Hoovels, Florent Wolput en René Wittemans op.

Koen Huybens

BR>Zes liberalen waren het daarmee niet eens en bleven zitten. "In de geheime zitting staan enkele benoemingen van personeelsleden op de agenda. Die willen we niet in het gedrang brengen. Daarom willen wij de raadszitting wel laten plaatsvinden", zei Mandus Verlinden namens de blijvers. Volgens burgemeester Willy Schellens (SP) was er geen sprake van te weinig aanwezigen. "Drie raadsleden van de meerderheid hebben zich laten verontschuldigen. Maar desondanks zijn er nog voldoende raadsleden om te vergaderen." De burgemeester liet daarom de zitting doorgaan. Binnen de VLD heerst nu verbijstering en verwarring. "Wij waren ervan overtuigd dat alle VLD-raadsleden de zitting zouden verlaten. Groot was onze verbazing toen we vaststelden dat we maar met vier naar buiten gingen. Ik voel me gepakt en belachelijk gemaakt door die tweeslachtige houding. Blijkbaar zit niet iedereen binnen onze partij op dezelfde golflengte", reageert VLD-raadslid Paul Vanhoovels.

Hoe het nu verder moet met de VLD in Groot-Aarschot is koffiedik kijken. Op enkele maanden van de verkiezingen komt die tweespalt binnen de VLD alvast erg ongelegen. De partij moest zich al herprofileren nadat boegbeeld Rik Daems naar Leuven is verhuisd. Inmiddels staat ook vast dat Mandus Verlinden en Harry Vervoort, ook twee VLD-zwaargewichten, niet meer opkomen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Net zij hebben de raadszitting wel meegemaakt.

Nu in het nieuws