Internet maakt opmaak van stamboom stuk makkelijker

De werkgroep Genealogie in Oost-Brabant heeft een website klaargestoomd om het opmaken van stambomen voor Hagelandse families te vergemakkelijken. Op dit ogenblik heeft de werkgroep al om en bij de 200.000 akten opgenomen in een databank. Die is daarmee de grootste van het Hageland. Een familiestamboom opmaken, is een moeilijke en lange zoektocht. Je moet toelating krijgen om in archieven te duiken, oude geschriften kunnen ontcijferen en vooral veel geduld hebben. Allemaal drempels die de werkgroep Genealogie in Oost-Brabant tracht te verlagen door de akten van parochies uit het Hageland te ontleden en in te tikken in een databank.

Dietmar Bosmans

BR>Een index daarvan is momenteel te raadplegen op het internet. "Via onze website hebben al heel wat mensen hun voorouders ontdekt. Soms zijn dat zelfs mensen uit Amerika of Australië. Het is daarom dat we dit doen", zegt amateur-genealoog Frans Vandenbosch. "Onze groep bestaat uit vijf enthousiaste vrijwilligers. We zijn nu al een drietal jaren bezig om alle geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten te verwerken", aldus Frans Vandenbosch. Momenteel zijn al 28 parochies in de streek tussen Leuven, Aarschot, Diest en Tienen geïnventariseerd. "Nu zijn we bezig met Waanrode, Begijnendijk en Bekkevoort. Het duurt ongeveer een jaar om een parochie helemaal te verwerken." De databank omvat akten die dateren van tussen 1570 en 1900. "Vanaf eind 1500 moesten de pastoors dopen, huwelijken en overlijdens bijhouden. Die boeken zijn meestal goed bewaard. Vanaf 1800 is ook de burgerlijke stand begonnen met het registreren van akten. Die tot 1900 mogen we publiceren, daarna geldt de wet op de privacy".

Frans Vandenbosch zelf is met genealogie begonnen toen hij op zoek ging naar zijn eigen stamboom. De man bleek trouwens niet zomaar een stamboom te hebben, hij stamt af van Karel de Grote. "Zo zijn er nogal wat in de streek. Die adellijke families hadden overal afstammelingen, het komt er enkel op aan de juiste documenten te vinden om dat te kunnen bewijzen", relativeert hij.

De website van Genealogie in Oost-Brabant kan je vinden op http://www.actagena.org.