"Maak de cd's goedkoper en downloaden neemt af"

"Als je auto wordt gestolen, schakel je de politie in. Als hetzelfde gebeurt met muziek, worden artiesten gebroodroofd en treden wij op", zegt Marcel Heymans van IFPI, een van de instanties die de strijd tegen de digitale piraterij heeft aangebonden. "Wie veel tijd heeft, kan hiervan zijn job maken", bevestigt een anonieme MP3-

gebruiker

. Sinds de heisa rond het internetbedrijf Napster dat de weg wijst naar illegale MP3-bestanden, stuurde IFPI - de International Federation of the Phonographic Industry, die de belangen van de platenfirma's behartigt - in België al 1.500 betrapte mensen een brief waarin ze hen waarschuwt dat hun praktijken kunnen leiden tot gerechtelijke vervolging.

Gunter Jacobs

BR>"Iemand die tot drie keer toe wordt betrapt, is geen onschuldige consument maar een moedwillige dief", meent woordvoerder Marcel Heymans. Wim en Stijn (twee verzonnen namen, want beiden wensen niet met hun echte in de krant) plukken geregeld muziek van het internet. "Omdat het gratis is,

tiens

. En ik kies zelf de liedjes die ik op mijn cd wil", zegt Wim. "Ik kom nog wel in platenwinkels, vooral om te zien wat er uit is. Downloaden doe ik louter voor mezelf, soms voor vrienden. Maar ik zet er geen handeltje mee op. Het risico om gepakt te worden, is te groot."

Gratis

Her en der wordt de vraag geopperd waarom de muziekindustrie zelf geen service met legale MP3's creëert. "Simpel", reageert IFPI. "De mensen willen niet betalen voor iets dat ze elders gratis kunnen krijgen. In Duitsland loopt sinds 1998 een experiment met een website waarop zowat alle in dat land uitgebrachte titels tegen betaling te downloaden zijn. Dat werkt gewoon niet." "Geen interesse", bevestigt Wim. "Als ik er toch voor zou moeten betalen, stap ik liever een cd-winkel binnen. Dan kan ik rustig rondkijken." Stijn, die soms nog een platenzaak bezoekt om cd's te kopen, is wel te vinden voor het initiatief. "Mij gaat het om moeilijk vindbare muziek. Zolang ik daar op het internet niet lang achter moet zoeken, stoort het me niet dat ik ervoor moet betalen."

De enige afdoende remedie tegen de digitale piraterij lijkt een daling van de cd-prijs. "Als die zakt tot pakweg 300 frank, dan koop ik mijn cd's opnieuw gewoon in de winkel", zegt Wim. Stijn beaamt: "Het illegaal kopiëren zou er gegarandeerd door afnemen. Want dezelfde muziek downloaden kost door de telefoonrekening, de apparatuur en de lege cd's om de muziek op weg te schrijven al snel evenveel."

Nu in het nieuws