Kunststromingen laten museum bewegen

Er waait een frisse wind door het aloude Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Directeur Paul Huvenne gaf het NICC carte blanche om een expo te maken over de Belgische kunstenaarsverenigingen. Het is een levendige tentoonstelling geworden, waarin de hele twintigste eeuw op een amusant en kunstig hoopje wordt gegooid. De twintigste eeuw werd in vijf blokken gekapt en vijf curatoren geassisteerd door vijf kunstenaars gaven hun impressies weer. Niet de kunstwetenschappers, maar vooral artiesten drukten hun stempel door op

Mo(u)vements

. De moderne kunstenaarshand is duidelijk voelbaar bij het openingsluik. De met tapijten en draperieën aangeklede zaal is in feite één grote installatatie van Guillaume Bijl, die er zelfs niet voor terugschrikt om een aantal doeken van de grote Ensor te degraderen tot pure muurdecoratie. Over die Ensor toont Bijl ook een archieffilmpje. Maar vergis je niet, deze wazige strandopnamen heeft Bijl zelf bij elkaar gefantaseerd.

Frank Heirman

BR>Boy Stappaerts bracht de avant-garde van de jaren twintig en dertig in kaart. Natuurlijk nam hij Jozef Peeters als centrale figuur. Zijn zaal bevat een knappe constructivistische tribune, waarrond Leonard, Jespers, Joostens en co een gezamenlijk plaatsje krijgen. Anny de Decker en beeldhouwer Bern Lohaus zetten de jaren na de Tweede Wereldoorlog in scène. Het paar focust op de Jeune Peinture-beweging en G58. Dit is het enige sobere, haast saaie luik van de expo. Maar misschien verdragen de doeken van Yves Klein of Jef Verheyen geen extra humor en ingrepen. Voor de jaren zeventig, getekend Guy Rombouts, moet je in de kelder zijn. Het wordt meteen de laatste expo hier want deze ruimten veranderen in depot. Rombouts heeft bewust alle dure, blijvende kunst gemeden en creëert met vloeistofdia's en rijnzand een zweverig flower power-sfeertje.

Christoph Fink en Joëlle Tuerlinckx kregen de onmogelijke opdracht de jaren 1980-2000 in kaart te brengen. Ze zagen af van een systhematisch overzicht. Met een geslaagde totaalpresentatie hebben ze de wildgroei aan kleine kunstenaarsinitiatieven geïllustreerd. Wie erbij was, herkent ongetwijfeld de mentaliteit van toen: lekker samenzweerderig onder elkaar. Maar daaruit zijn wel interessante internationaal vermaarde figuren voortgekomen als Luc Tuymans, Thierry Decordier en Guillaume Bijl.

Mo(u)vements, nog tot 24 september in KMSKA, Leopold De Waelplaats, 03.238.78.09. In het NICC, Pourbusstraat 5, Antwerpen, Total blackout totale van Willem Oorbeek.

Nu in het nieuws