Star Wars: het boek is beter

De fans van

Star Wars

zullen ons wellicht lynchen, maar het is nu eenmaal zo.

Episode I, The Phantom Menace

is een van de meest stupide films die we de jongste jaren op het witte doek zagen. Geen nood, wie weg is van science fiction-lectuur heeft aan het gelijknamige boek een flinke kluif.

The Phantom Menace

vertelt het verhaal dat vooraf gaat aan de eerste

Star Wars

-prent uit 1977. Schrijver Terry Brooks neemt je mee naar een melkwegstelsel, heel lang geleden en ver weg... De planeet Naboo wordt belegerd door de machtige Handelsfederatie. Jedi-meester Qui-Gon Jinn en zijn leerling Obi-Wan Kenobi worden op pad gestuurd om over het conflict te onderhandelen en komen in een hinderlaag terecht. Na een spectaculaire vlucht bereiken ze koningin Amidala, het avontuur kan dan pas echt beginnen. Zullen de helden de planeet Naboo kunnen redden?

BR>De Nobelprijs voor Literatuur is voor Terry Brooks wellicht niet weggelegd, science fiction-fans komen hier wel bijzonder goed aan hun trekken. Op het grote scherm werd je doodgebliksemd met speciale effecten, naar een of ander plot was het zoeken en tasten. Hier kan je gewoon je verbeelding laten werken. Zoals bijvoorbeeld tijdens de spectaculaire Pod-race, zowat het enige dat de film nog min of meer boeiend maakte. Bijkomend voordeel, wie het boek na een stevige driehonderd bladzijden dichtklapt, staat dankzij het ontbreken van Dolby-terreur niet half doof op straat. Tot slot nog deze tip voor wie na het boek toch nog naar de videoboer wil: "May the force be with you."

Nu in het nieuws