Saint Etienne stopt geluid van water in uw tuinfeestje

Rukt er een religieuze popstroming op? Frankrijk baarde hip fenomeen St Germain, de Britten hebben al tien jaar Saint Etienne. Die Londense groep levert op

Sound of water

de meest gracieuze luilekkermuziek van deze zomer. Soms steekt kitsch de kop op, maar op

Sound of water

laveert Saint Etienne vooral stijlvol tussen luchtige lounge-pop en jazz, met zowel bliepjes als strijkers en knipogend naar heden én verleden. Geschraagd met de sensuele stem van blonde Sarah Cracknell zweeft

Sound of water

tussen pakweg Air en Burt Bacharach. De geknipte soundtrack voor uw tuinfeestjes, kortom. "Voor chique tuinfeestjes", nuanceert Sarah. "Dit is geen aaneenrijging van potentiële pophits. De sfeer domineert en die is nadrukkelijk de hele plaat aanwezig."

Gunter Jacobs

BR>Tijdens het ontstaan van de cd proefde Saint Etienne van twee walletjes. Eerst trok de groep naar Berlijn om te werken met het Duitse elektro-combo To Rococo Rot. Het resultaat drenkte Sean O'Hagan, bekend van The High Llamas en Stereolab, vervolgens in strijkers en akoestische instrumenten. Maar waarom zo'n plaat precies nu? De easy tune-rage ligt toch alweer achter ons. "Dit is spontaan gegroeid. Onze manier van componeren is met de jaren meer volwassen geworden. Misschien verliezen we ons volgende keer weer helemaal in beats", aldus Sarah. Dat Saint Etienne steeds ontsnapte aan trends, noemt ze toeval. "Een van de redenen waarom we het al tien jaar uitzingen, is dat we de dingen telkens weer iets anders aanpakken."

Neil Young

Voor Saint Etienne begon het allemaal in 1990 met die bewerking van Neil Youngs

Only love can break your heart

. Ook zonder monsterhit op zak heeft de groep, die nog toerde met het prille Oasis in haar voorprogramma, sindsdien een hele evolutie doorgemaakt. "Ik herken nog veel van de attitude uit onze begindagen", zegt Sarah. "Onze voorliefde voor eclectische muziek, het gevoel voor humor, de lichtvoetigheid,... Onze muziek mag dan niet al te ernstig klinken, we stoppen er wel hart en ziel in." "Tien jaar geleden wisten we niet eens of we wel een tweede plaat zouden maken. Maar vanaf mijn vijftiende wilde ik hier mijn kost mee verdienen. Artiesten die klagen, begrijp ik niet. Wij kunnen reizen, creatief bezig zijn, interessante mensen ontmoeten, leuke feestjes bezoeken. Ideaal leventje, toch?"

Saint Etienne: Sound of water (Mantra/PIAS)

Nu in het nieuws