Replica vikingschip in Canada toegkomen, 1000 jaar na Eriksson

Een replica van een vikingdrakar, de Inslendingur, is vrijdag toegekomen in Anse-aux-Meadows in de Canadese provincie Newfoundland. De drakar volgde hetzelfde traject als de beroemde viking Leif Eriksson 1000 jaar geleden.

Reuters

BR>Tussen de 10 en 15.000 personen waren naar Anse-aux-Meadows, het dorp telt anders slechts 44 inwoners, afgezakt om de aankomst van het vikingschip bij te wonen. Net op die locatie zouden de vikings in het jaar 1000 een kamp hebben opgetrokken.

Eriksson zou vanuit Noord-Europa via Groenland naar Amerika zijn gevaren. De kopie van de drakar is zes weken geleden vertrokken in Ijsland. De vikings zouden volgens onderzoekers op 28 juli 1000 in Vinland (de nieuwe wereld) aan wal gegaan zijn.

Eriksson, vazal en lijfwacht van koning Olav Tryggvason, had de opdracht gekregen Groenland te kerstenen. Maar zijn zeereis bracht hem tot in Amerika, 492 jaar voor Columbus.

De juiste locatie van Vinland, zoals beschreven in de toenmalige verhalen, is nog steeds onderwerp van controverse tussen historici. Volgens sommigen onder hen gaat het over de site van Anse-aux-Meadows in het noorden van Newfoundland. Op die plaats zijn ook fundamenten van oude vikinghuizen teruggevonden.

Na de aankomst in Newfoundland zal de Islendingur, die vergezeld is van andere schepen, de Noord-Amerikaanse kust volgen tot in New York. Daar moet het schip op 25 oktober toekomen.

De aankomst van Islendingur werd vrijdag opgeluisterd door traditionele muziekgroepen uit Newfoundland. Op de drakar voeren 8 mannen en één vrouw mee. In de buurt van Anse-aux-Meadows is recent een reproductie van een vinkingdorp gebouwd. Bedoeling is toeristen te trekken in een regio met een hoge werkloosheidsgraad.

De Islendingur is volledig uit hout en 23 meter lang.