Schotse eilanden dreigen uit te drogen

Wij kunnen het ons in deze natte zomer misschien niet voorstellen, maar het Schotse eiland Tiree heeft de afgelopen drie maanden zo weinig regen gehad, dat de Schotse regering heeft besloten de zevenhonderd inwoners van spoedleveranties water te voorzien.

ANP

BR>Vrijdag zond de watermaatschappij van West-Schotland twee tankers met tienduizenden liter water naar Tiree. Binnenkort gaan nog eens twee tankers naar het eiland, dat tot de Binnen-Hebriden behoort. De inwoners is dringend gevraagd de tuinen niet te besproeien en minder gebruik te maken van douche of bad.

Tiree en het nabijgelegen eiland Coll (150 inwoners) koesteren zich al drie maanden in de zon. Het heeft er in die tijd nauwelijks geregend. Toeristen maken dankbaar gebruik van het mooie weer, de bevolking van de eilanden is de afgelopen weken verdubbeld.

Voor het eiland Coll worden ook leveranties van water overwogen. Het meertje in het centrum van het belangrijkste dorp, Arinagour, heeft volgens de watermaatschappij nog water voor vijftig dagen.