Grootste testterrein atoombommen gesloten

In de voormalige Sovjetrepubliek Kazakhstan is zaterdag het destijds grootste testterrein voor atoomwapens ter wereld gesloten. Onder toezicht van Amerikaanse en Kazakhse functionarissen werd met honderd ton chemische explosieven de laatste proeftunnel opgeblazen en verzegeld.

Reuters

BR>Op het terrein van 18.500 vierkante kilometer bij Semipalatinsk bevonden zich in totaal 186 schachten. Het gebied was in 1948 door de toenmalige sovjetleiding voor nucleaire proeven aangewezen. Op 29 augustus 1949 ontplofte in het uitgestrekte gebied de eerste atoombom van de Sovjetunie. Tot oktober 1989 werden bij Semipalatinsk 472 nucleaire proeven uitgevoerd, waarvan 343 onder de grond.

Na het uiteenvallen van de Sovjetunie besloot de Kazakhse president Nazarbajev tot sluiting. De stralingsbelasting had inmiddels de kritische grens bereikt. De zelfstandige republiek in Midden-Azië kreeg bij de ontmanteling de afgelopen vier jaar hulp van specialisten van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

De bevolking in de regio kampt nog steeds met de gevolgen van de proeven. Het aantal baby's met aangeboren afwijkingen is hoog, kanker en spierzwakte komen regelmatig voor. De verenigde naties riepen op te helpen bij het reinigen van de radioactief besmette grond.