Anti-rookpil kost in ons land minder dan in rest van Europa

De anti-rookpil Zyban wordt in België het goedkoopst van Europa. Federaal minister van Economie Charles Picqué (PS) legde de prijs vast op 3.854 frank voor honderd pillen en deed dit "uit bezorgdheid voor de Belgische volksgezondheid". Zyban, in Amerika onthaald als een mirakelpil, ligt vanaf september in de Belgische apotheek. Wie van zijn rookverslaving af wil, heeft voor een doos Zyban (spreek uit: Zaiban) wel een doktersvoorschrift nodig. De Amerikaanse anti-rookpil werd eigenlijk toevallig ontdekt bij de ontwikkeling van een anti-depressivum voor Vietnamveteranen. Het viel de onderzoekers op dat de Vietnamveteranen allemaal hun sigaret afzworen. In 1997 werd de roze pil voor het eerst gelanceerd in de VS. Intussen neemt het daar de helft van de markt in middelen tegen nicotineverslaving voor zijn rekening.

Kristin Matthyssen

BR>Zyban is de dus eigenlijk een antidepressivum waarvan één van de neveneffecten de lust om te roken afremt. De winkelprijs van een doos van honderd tabletten (3.854 frank) ligt 19% onder het Europese gemiddelde, en 27% lager dan de prijs in Nederland. De doos met honderd tabletten volstaat voor een kuur van zeven weken. Iemand die 25 sigaretten per dag rookt (142 frank per pakje) geeft in diezelfde periode 6.958 frank uit, of 1,8 maal meer dan de prijs van het nieuwe geneesmiddel. De gemiddelde roker zou op zeven weken van zijn verslaving verlost moeten zijn. Verstokte rokers hebben meestal twaalf weken nodig. In combinatie met andere middelen zoals pleisters liggen de slaagkansen nog hoger. Sophie Goeminne, woordvoerster van minister Picqué, weet niet of je van de anti-tabakspil ook vrolijker wordt. Per slot van rekening gaat het toch om een anti-depressivum. "De huisgenoten van de nicotineverslaafde zullen er ongetwijfeld wél vrolijker van worden", denkt ze. "Want een roker in huis is niet altijd even aangenaam voor de overige gezinsleden."

KoortsBij Amerikaanse proefpersonen bleken de frustraties, prikkelbaarheid, angsten, concentratiestoornissen en rusteloosheid af te nemen bij het slikken van Zyban. Vaak factoren die andere pogingen tot stoppen met roken doen mislukken. Glaxo Wellcome, die Zyban verspreidt, gaat er prat op dat Zyban de eerste nicotinevrije afkickkuur is. Het heeft een uitwerking op het centraal zenuwstelsel. Iedere ochtend en avond slik je een pilletje. De meest voorkomende nevenwerkingen zijn koorts, monddroogte, slapeloosheid en winderigheid. Rokers die leiden aan boulemie, anorexia nerovosa of epilepsie kunnen beter geen Zyban nemen. Volgens apotheek Meere aan de Amerikalei in Antwerpen proberen momenteel veel mannen te stoppen met roken. Het aantal vrouwen is beperkter. In de meeste gevallen raadt de apotheker pleisters of kauwgum aan. "Maar pleisters zijn vrij duur. Een doos met zeven pleisters kost duizend frank, en één pleister werkt slechts 24 uren. Meestal duurt het drie maanden vooraleer de roker verlost is van zijn verslaving." Apotheker Meere vindt de anti-tabakspil Zyban ook nog vrij duur. "Je mag niet vergeten dat het Riziv niets terugbetaalt van al die kuren." Volgens de apotheker is het niet abnormaal dat een oorspronkelijk anti-depressivum de lust tot roken verminderd. Ook Prozac hielp al rokers van hun verslaving af. Daaruit besluiten dat rokers depressieve mensen zijn, is dan weer een heel andere zaak.Meer info: http://www.zyban.com en http://www.gw-zyban.com

Nu in het nieuws