GB wordt wellicht herdoopt in Carrefour en Champion

De Franse distributiegroep Carrefour is voor 100% eigenaar geworden van de Belgische supermarktketen GB. Carrefour betaalt daarvoor zo'n 27 miljard frank aan de GIB Group. Die blijft eigenaar van o.m. Quick en Brico. Een gevolg is wellicht een snelle naamwijziging. Bigg's wordt in 2001 Carrefour evenals enkele grote Maxi GB's zoals deze in Schoten. De supermarkten

zouden

in Champion veranderen. Al weken gebaarde de directie van de GIB Group van krommenaas toen ze met de geruchten over Carrefour geconfronteerd werd. De aankondiging van de overname komt dus niet als een verrassing. Carrefour rondde enkele maanden geleden de overname af van het eveneens Franse Promodès, dat al sinds 1998 voor 27,5% eigenaar was van GB.

Kurt Meers, Paul Verbraeken

BR>"Dat percentage was te groot om niets mee te doen, en te klein om veel mee te doen," zegt Jean-Pierre Bizet, gedelegeerd bestuurder van de GIB Group. Promodès had volgens eerdere akkoorden de kans om in 2001 en 2003 het belang in GB op te drijven. Dat is nu dus versneld gebeurd. Voor de resterende 72,5 procent betaalt Carrefour 27 miljard frank. "Een faire prijs," aldus nog Bizet. De 58 Maxi GB's, 73 Super GB's in eigen beheer en 2 Bigg's waren vorig jaar de grootste verliespost van de GIB Group, goed voor een put van 828 miljoen. Voor de 350 franchisewinkels van de groep (Super GB Partner, Contact GB, Nopri en Unic) verandert er volgens Bizet niets. De internetwinkel van GB, Ready.be, zit niet in de deal.

Quick

Carrefour heeft Roland Vaxelaire, de tweede gedelegeerd bestuurder van GIB Group, aangezocht om algemeen directeur te blijven van de GB-winkels. "Zowel voor de klanten als voor het personeel zijn er alleen voordelen verbonden aan deze transactie," zegt Vaxelaire. "De klanten zullen nog meer keuze hebben in het gamma en dit aan nog voordeliger prijzen." Ook op economisch vlak is Vaxelaire optimistisch. De deal houdt tevens in dat een aantal winkels zullen omgedoopt worden tot Carrefour. Dit zal het geval zijn in de zogenaamde hypermarkten, zoals Bigg's en enkele grotere Maxi GB's. Deze van Schoten wordt in dat verband uitdrukkelijk genoemd. Volgens vakbondskringen zouden ook de supermarkten hun GB-logo verliezen en volgend jaar reeds omgedoopt worden in 'Champion', de Franse warenhuisdochter van Carrefour. Dat zou dinsdag ook op de ondernemingsraden zijn meegedeeld.