IMF: Rusland gaat vooruit, maar hervormingen moeten sneller

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gezegd dat Rusland "indrukwekkende" vooruitgang heeft geboekt, maar dat het de economie echt structureel moet hervormen om de groei te kunnen handhaven.

BR>"Een brede versnelling van structurele hervormingen is nodig om het herstel gaande te houden en de voordelen van de stabilisatie te garanderen", zei het IMF woensdag in een verklaring. Een team van het IMF keerde woensdag terug in Washington na een week in Rusland.

Rusland is redelijk teruggekomen na de roebeldevaluatie van 1998. De hoge prijs van olie komt het exportland goed van pas en de hoge kosten van importproducten heeft de Russen weer tot kopers van eigen waar gemaakt. Dat heeft de industriele productie enorm doen toenemen.

Volgens het IMF is de "recente economische prestatie indrukwekkend", maar moet de regering opletten dat de bron van het herstel - toegenomen exporten - de opleving niet gaat verstikken. Dat zou kunnen gebeuren als de exporten de inflatie omhoog stuwen.

De stijging van de export drijft ook de koers van de roebel omhoog, waardoor de voordelen voor binnenlandse producenten teniet worden gedaan. De Russische centrale bank heeft beloofd dat niet te laten gebeuren, maar de roebel is de laatste weken ten opzichte van de dollar gestegen naar 27,75 roebel voor een dollar.

Het IMF heeft vorig jaar september een hulpprogramma van 4,5 miljard dollar opgeschort omdat Rusland niet genoeg hervormde. Taken die Moskou liet liggen waren een hervorming van de banksector, simplificatie van het belastingsysteem en het geven van meer openheid over de transacties van de centrale bank.

Sinds het aantreden van president Vladimir Poetin zijn plannen ingediend voor aanpassing van het belastingsysteem. Het lagerhuis, de Staatsdoema, stemde woensdag in met een nieuw algemeen tarief voor de inkomstenbelasting van 13 procent. De verwachting is dat EEn tarief meer oplevert voor de staatskas omdat de belasting eenvoudiger te innen is. Het wetsvoorstel moet nog worden behandeld in het hogerhuis, de Federatieraad.

Rusland heeft laten weten eigenlijk geen belangstelling meer te hebben voor het krediet van 4,5 miljard dollar, maar een toekenning daarvan zou steun in de rug betekenen voor de pogingen van Moskou om westerse regeringen te overtuigen de afbetaling van de 42 miljard dollar schulden uit de sovjetperiode uit te stellen.

Nu in het nieuws