Prijs keldert mosselverkoop

Print
In de goedkopere restaurants loopt het voorlopig nog storm voor de nieuwe mosselen. Maar de verkoop in viswinkels en sommige grootwarenhuizen ligt een pak lager dan vorig jaar. Bij Delhaize noteerde men zelfs de helft minder bestellingen. En iedereen is het erover eens: de prijs van de mosselen wordt kunstmatig de hoogte ingejaagd. Eén restaurantuitbater spreekt zelfs van "pure gangsterpraktijken".
BR>

"Producenten zijn gangsters"


In het Mosselhuis aan de Statiestraat is het sinds de aankomst van de eerste Zeeuwse mosselen, nu een week geleden, nog geen moment rustig geweest. "Alle tafels zijn constant bezet", zegt uitbater Patrick Schoeters. "Ik heb zelfs klanten die al drie keer mosselen zijn komen eten!" Ook andere restaurants in het Antwerpse boeren goed dank zij de verse mosseloogst. Al is de klant wel degelijk prijsbewust. "Wij verkopen nu opvallend meer dan vorig jaar", zegt Patrick Schoeters. "We hebben onze prijzen dan ook maar met tien procent verhoogd. Een pot jumbomosselen natuur kost bij ons 550 frank. Terwijl heel wat concurrenten op een schandalige manier hun prijzen hebben opgeschroefd. Als ik zie dat je op de De Keyserlei bijvoorbeeld 795 frank moet betalen voor precies hetzelfde!"
Traditiegetrouw zakt het enthousiasme van de mosseleter na een paar weken tot een normaal niveau. Minder vraag bij een identiek aanbod, en dus moet ook de prijs naar beneden. "Zo zou het moéten zijn", zegt de uitbater van het Mosselhuis. "Maar producenten en grossisten bezondigen zich aan pure gangsterpraktijken. Ze houden de prijzen artificieel hoog. Binnen een paar weken stuikt de inkoopprijs in elkaar, maar de grossisten zullen ook nu weer het hele jaar door hoge prijzen blijven vragen. Het zijn de restaurants, de viswinkels en de klanten die daarvoor andermaal het gelag zullen betalen."
Volgens Patrick Schoeters is er de voorbije jaren een ongezonde monopolie-positie gegroeid op de Nederlandse mosselmarkt. "Vroeger had je zo'n twintigtal producenten in Yerseke. Nu nog hooguit vijf. Zij hebben de markt in handen en maken onderling prijsafspraken."

"Nederlandse uitbuiting"


Alain Redig is eigenaar van de viswinkel Eurovis aan de Vestingstraat. "Ik heb de voorbije week zo'n 200 kg verkocht. Beduidend minder dan vorig jaar. Ze zijn dan ook duur. Bovendien zijn de jumbo's zoals in het begin van elk seizoen aan de kleine kant, zodat we ze hebben gemengd met Goudmerk (de grootste categorie, red.). Dat maakt het er niet goedkoper op."
Redigs klanten uitten de voorbije dagen wel vaker hun ongenoegen over de hoge mosselprijs. "Ik weet ook wel dat ze in de grootwarenhuizen veel goedkoper zijn. Maar die kunnen massaal inkopen aan veel lagere prijzen. Soms lager dan de grossisten. Tegen die oneerlijke concurrentie kan de handelaar niet op."
Volgens de producenten is het stormweer verantwoordelijk voor een lagere productie en dus hogere prijzen. "Ik geloof er niets van", zegt Redig beslist. "'t Is altijd wat met die mosselen. Er zitten krabbetjes in, dan zijn het weer hygiëneproblemen, en nu de storm. Wat voor de mosselen geldt, is trouwens ook zo voor maatjes en garnalen. Bij alle producten waar de Nederlanders sterk in zijn, worden de Belgen uitgebuit."

"Helft minder bestellingen"


In het centrale verdeelcentrum van Delhaize in Zellik heeft men net de cijfers binnen van de eerste drie dagen mosselverkoop. In totaal 250 ton, tegen 320 ton tijdens dezelfde periode vorig jaar. "De eerste week verkochten we de supers aan 109 frank en de jumbo's aan 149 frank", klinkt het op de dienst Aankoop. "Morgen (vandaag, donderdag, red.) gaat de prijs omhoog naar respectievelijk 149 en 199 frank per kilo. Die eerste week was een lanceringsperiode, nu gaan we over naar normale winstmarges."
Die prijsverhoging heeft zijn effect niet gemist. "Wij leveren aan alle 116 Delhaize-vestigingen. De bestellingen voor volgende week liggen vijftig procent lager dan vorig jaar."
Een ander, maar niet vergelijkbaar verhaal bij de GB-keten. Daar verkocht men in de eerste week 500 ton supers, dubbel zoveel als vorig jaar. Maar wel aan ongelooflijke dumpingprijzen waar niet veel winst mee te rapen viel. Vanaf maandag slaat de prijs van de supers er op van 89 frank naar 127 frank per kilo. De bestellingen daarvoor liggen naar verluidt tien procent hoger dan vorig jaar.

Nu in het nieuws