Dagelijkse huissleur drijft vrouw tot neurotisch gedrag

Print
EkerenMannen die willen weten hoe de dagelijkse huissleur bij hun vrouw tot neurotische uitspattingen kan leiden, moeten zeker de voorstelling Caliente van Cie Artonik bekijken. Hun mobiel decor, met zeven actrices-huisvrouwen, reist nog twee weken langs de Antwerpse markten. De dans van alledag.
BR>De gratis voorstellingen van de Zomer van Antwerpen scoren opnieuw heel hoog. Het Franse gezelschap Cie Artonik reist twee weken lang door Antwerpen met de voorstelling Caliente. Het mobiel decor wordt niet zomaar lukraak ergens in de stad neergepoot, maar krijgt doelgericht een plekje op een of ander marktplein.
De scène is opgedeeld in zeven aparte kamertjes. Daarin ontwaken evenveel dames, die hun dagelijks ding beginnen te doen. De Ekerse marktkramers en -bezoekers, waarvan het merendeel vrouwen met een bussel prei of een gebraden kip, keken wel vreemd op, toen hún dagelijkse sleur even doorbroken werd door een bekend aandoend tafereel.
Tijdens de voorstelling weerklinken afwisselend new-age-achtige muziekjes en Italiaanse radiostemmen. Elk van de dames ondergaat een eigen ochtendritueel. Sommigen lijken nog vrolijk te beginnen aan hun dagtaak, wassen, plassen, poetsen, koken, strijken, bed opmaken, schoenen kuisen.... Gaat er een belletje rinkelen, huisdames? Maar uiteindelijk draaien ze alle zeven gauw zot. Niemand ontsnapt aan de morning blues.
In het midden van de voorstelling wordt een fantastische knipoog gegeven naar Modern Times van Charlie Chaplin. Op het geluid van stoommachines en andere industriële apparatuur voeren de vrouwen hun poetsactiviteiten volgens steeds weerkerende patronen uit. Nu is de mens niet meer slaaf van de machine, maar de vrouw slaaf van het huishouden.
Hierna gaan de vrouwen pas helemaal door het dak. Eentje start uit verveling en frustratie een dans met een gepluimde kip, een ander begint hysterisch te lachen, een derde doet niets anders dan op haar bed springen, nummer vier zwiert haar eten buiten en zet een krop sla op de kop en exemplaar vijf is verslaafd aan water. Zij doet niet anders dan haar flessen sorteren. De zesde gooit haar wasgoed in het rond en slechts eentje is gelukkig.
De damestaak eindigt evenwel niet bij het huishouden. Ze moeten ook nog mooi zijn. Waarop een rondje billen, borsten en cellulitis bekijken en betasten begint. Dan pas slaagt de frustratie helemaal toe. Dat het allemaal niet vergezocht is, blijkt uit de getuigenis van de huisvrouw met volle marktzak: "Wat die allemaal uitspoken, heb ik thuis ook al meegemaakt."
Caliente: 20 juli, 11.30u Lakborslei (Deurne); 21 en 22 juli, 14.30u Theaterplein; 23 juli, 11.30u Theaterplein; 26 t/m 30 juli, 22u, Leopold de Waelplaats. Gratis, geen reservatie.
Nu in het nieuws