Impress-Lint wankelt op scherp van de snee

Print
Niet zonder moeite kreeg de syndicale delegatie van de Lintse conservenfabriek Impress, het vroegere Sobemi, woensdagavond van de avondploeg het mandaat om verder te onderhandelen over een sluitingsregeling. Vandaag zal moeten blijken of ook de andere ploegen daarmee instemmen. Pas dan zal duidelijk worden of het bij de tot sluiting gedoemde fabriek tot gesprekken of tot acties komt.
BR>Als een ijskoude douche kregen de bijna 300 werknemers van Impress vrijdag te horen dat de Impress-multinational nog dit jaar de conservenblikfabriek wil sluiten en 197 man op straat zet. Voor de 70 werknemers van de baterrijenhulzenafdeling wordt uitgekeken naar een overnemer. Die jobstijding volgde nadat de directie de dagen daarvoor "reeds tientallen vrachtwagenladingen" had buitengehaald, aldus werknemers.
In die sfeer én met vanuit de multinational de onverholen dreiging met gerechtelijke ingrepen, gingen werkgever en bonden woensdag voor het eerst rond de tafel zitten.
De werknemers eisen toepassing van de voordelige afdankingsregeling van 1992. Impress wijst naar het veel schralere herstructureringsplan van 1998. Op het verlanglijstje staan onder andere een dubbele verbrekingsvergoeding, een afscheidspremie van 25.000 frank per dienstjaar, de wettelijke sluitingspremie van 4.700 frank per dienstjaar plus een inkomensgarantie voor de komende vijf jaar.
In dat gespannen klimaat bood Impress méér dan in 1998, maar veel minder dan 1992. In de bedrijfskantine leidde dat even later tot verhitte debatten toen de avondploeg moest bepalen of op basis hiervan de onderhandelingen kunnen verdergaan. Pas als alle ploegen zich hebben uitgesproken, hebben de bonden een sluitend mandaat.
De Impress Group realiseerde vorig jaar een omzet van 955 miljoen euro en tegelijk een schuld van 480,9 miljoen euro. De groep ambieert een beursgang en zoekt daarom zijn zeer rendabele batterijhulzenfabriek te verzilveren.
Nu in het nieuws