Tweemansbedrijfje uit Berchem zet internet-wereld op zijn kop

Een wizz-kid van achttien en een beroepsuitvinder van vijftig, die samen een virtueel ei uitbroeden en vervolgens Nasdaq inpakken. Een modern sprookje, dat werkelijkheid wordt in Berchem. Met hun sites Divx.st en Hollywood.org halen Jan Devos en Dirk Laureyssens 50.000 'hits' per dag. Begin deze week besteedde zelfs de gezaghebbende Wall Street Journal aandacht aan het Antwerps fenomeen.

Paul Hendrickx

BR>"Aan die beursnotering zijn we nog niet toe, want eigenlijk is dit deel van ons bedrijfje nog niet rendabel. Wél hebben we al aanbiedingen gehad om onze uitvinding voor 25.000 dollar (een klein miljoen, red.) van de hand te doen. Een lachertje natuurlijk", zeggen Dirk - de beroepsuitvinder - en Jan - de student met de computerknobbel. "Dit wordt héél groot. Op termijn hebben wij werk voor 10.000 mensen."

Wat de twee heren - hun bedrijf heet Happy Machines - de internet-wereld te bieden hebben, is een programma om films digitaal te stockeren. En vervolgens gewoon op je pc te projecteren. "Divx, zo heet onze

codec

, is in korte tijd waanzinnig populair geworden", wijst Jan naar zijn scherm. "Je kan er alle bioscoopfilms mee naar je huiskamer halen. Integraal, en met een geweldige beeld- en geluidskwaliteit, beter dan op cd."

Piraterij, horen we u denken. Maar net daar schuilt de kracht van Divx.st en het verwante Hollywood.org. "Wij bieden niet de inhoud aan, wel het materiaal om die inhoud te bekijken. Wij doen dus niets illegaals. Bovendien beschikken we over een coderingssysteem waarmee de aanbieder elke film, elke boodschap eigenlijk, ontoegankelijk kan maken. Die encryptiemethode, intussen gepatenteerd, is ons sterk punt. Die kan het internet veranderen."

Oorlog

"Als uitvinder ben ik tégen inbreuken op het auteursrecht", doceert een gedreven Dirk verder. "Wij zijn geen piraten. Wat we wél hopen, is dat de filmwereld beseft dat ze niet zonder onze technologie kan. Op het moment dat een film de montagekamer verlaat, wacht hij al ergens op het internet om te worden gedownload. Daar kunnen die studio's tegen zijn, om vervolgens een oorlog te ontketenen - zoals in het MP3-verhaal (zie kadertje) - of ze kunnen erop inspelen. Met onze encryptiemethode, die per definitie niet te kraken is. Ze is namelijk gebaseerd op artificiële intelligentie."

Een studio zal dus in de toekomst zélf een film op het net plaatsen, en zelf bepalen wie de film mag bekijken en hoe. "De pc krijgt een soort bioscoopfunctie", aldus Dirk en Jan. "En afhankelijk van de film kan je alleen de trailer bekijken, een stukje van de film of - tegen betaling - de hele film."

Dat de bevindingen van Happy Machines de computerwereld op zijn grondvesten doen daveren, blijkt uit het Berchemse logboek van de jongste dagen. Jan: "Wij kregen tot zondag zowat 50.000 bezoekjes op onze site per dag. Toen kwam dat artikel in de Wall Street Journal. Sindsdien is het niet meer bij te houden. Het aantal hits tellen we al niet meer, wél leuk om te weten is dat onder andere Microsoft, HP, Intell en AT&T al virtueel bij ons zijn komen piepen."

Jan zou in volle internet-hype zijn studies bijna vergeten. "Maar daar kijk ik wel voor uit, hoor. In september neem ik deel aan de toelatingsexamens voor burgerlijk ingenieur. Zo'n specialisatie micro-elektronica zie ik wel zitten. Ik wil leren hoe een pc er aan de binnenkant uitziet..."