Wereld neemt Antwerps diamantvoorbeeld over

Print
Alle diamantbeurzen ter wereld sluiten de rangen om de handel in 'conflictdiamant' totaal te bannen. Dat onderschreven ze woensdag in de slottekst van het Werelddiamantcongres in Antwerpen. Wie buiten de schreef loopt, wordt meteen uit het sowieso al gesloten diamantwereldje gestoten. Daartoe wordt een wereldwijd, doorzichtig systeem van import- en exportcontrole opgezet. Eigenlijk neemt de internationale diamanthandel hiermee het al bestaande Antwerpse systeem over.
BR>"Wij zijn geen peaceforce, maar we nemen wel onze morele verantwoordelijkheid", onderstreepte directeur Peter Meeus van de Hoge Raad voor Diamant (HRD) tijdens een massaal bijgewoonde slotontmoeting met de internationale pers. Een deel van de 350 diamantspecialisten die de voorbije drie dagen het Wereldcongres volgden in het Antwerpse Provinciehuis, drumde samen met minstens 85 journalisten en cameraploegen om elk woord op te vangen.
Diamant blijft emoties oproepen, vooral als door het steentje moordende oorlogen in Afrika blijven aanslepen. Die louche trafiek is goed voor hooguit 4% van de wereldhandel in diamant. De kritiek werd echter zo overweldigend - en deels gemanipuleerd - dat heel de sector dreigde weg te schuiven. Uitzonderlijk krachtig herhaalden Gary Ralfe (De Beers) en Shawn Cohen dat diamant in 'vreedzame' landen als Zuid-Afrika, Botswana en Namibië dé bron van welvaart zijn. Raak je aan de diamanthandel, dan tref je in de eerste plaats ginds de lokale bevolking.
Om zo'n ramp voor te zijn, zet de wereldfederatie nu een wereldwijd systeem op van gestandaardiseerde import- en exportcontrole, onderbouwd met statistische informatie in elk land. "Conflictdiamant is out", aldus Cohen. "Wij bannen dit wereldwijd."
Belangrijk is tevens dat Rusland én India tijdens dit congres toetraden tot de Wereldfederatie. Theoretisch is dus het net gesloten. "Wie de code overtreedt, is een verloren man", aldus voorzitter Fischler. "Binnen de twee minuten hangt zijn foto wereldwijd in alle beurzen. Wij zijn machtig. Dit is de kracht van dit systeem."
Terloops merken een aantal mensen van de HRD op dat de diamantsector nu al het mogelijke gedaan heeft. "Men vraagt van ons restricties en controles die men van geen enkele andere sector ter wereld verlangt. Denkt U niet dat de olie- en wapenhandel ook soms wel eens een rol spelen in gewapende conflicten?" klonk het cynisch.
Nu in het nieuws