Tijdschrift uit handel omdat het aanleert Canal+ te kraken

Print
De Nederlandse editie van het computertijdschrift Computer Idee legde vorige week in een omstreden artikel uit hoe je op eenvoudige wijze de gecodeerde programma's van betaalzender Canal+ gratis op je pc kunt bekijken. Canal+ maakte er onmiddellijk een rechtszaak van en de rechter besliste in kort geding dat het vakblad uit de rekken moet.
BR>Die beslissing is enigszins onzinnig. Want de informatie en de software zijn al langer (en nu nog steeds) te vinden op een groot aantal websites.
In het gewraakte artikel wordt in enkele stappen uitgelegd hoe het programma CableCrypt erin slaagt om de beelden van Canal+ ongecodeerd, maar voorlopig wel nog zonder geluid, op het pc-scherm te toveren. Het artikel werd intussen van de website verwijderd, maar kopies ervan zijn terug te vinden op ettelijke andere locaties. Ook het Cablecrypt-programma zelf kun je met enkele klikken downloaden.

Schadevergoeding


Canal+ praat deze week met uitgeverij VNU over een passende schadevergoeding. Verder heeft de betaalzender al aangekondigd alle websites die het artikel plaatsen voor de rechter te zullen slepen. Vraag blijft of dit dreigement sterk genoeg is om de verspreiding van het stuk en de software tegen te gaan. Want de verspreiding gebeurt niet alleen via websites, maar ook via Gnutella, een programma waarmee anoniem software kan worden uitgewisseld.
Deze zaak opent opnieuw de discussie of de media strafbaar zijn wanneer ze berichten over informatie die ook op het wereldwijde web te vinden is. Eerder dit jaar waren er ook problemen tussen het Belgische computertijdschrift Clickx en IFPI, de overkoepelende organisatie van platenmaatschappijen, nadat Clickx links had gepubliceerd van sites waar illegale MP3's te dowloaden waren. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Nu in het nieuws