Sobemi-Lint zet 200 man op straat

Nog dit jaar sluit de Brits-Nederlandse Impress Group zijn conservenblikfabriek in Lint, het vroegere Sobemi. 197 werknemers verliezen daardoor zo goed als zeker hun job. Hun activiteit verhuist naar Nederland en Frankrijk. Voor de batterijfabriek met 75 werknemers zoekt Impress 'binnen de 2 jaar' een overnemer. Die mededeling vrijdag tijdens een extra-ondernemingsraad sloeg in als een bom.

Paul Verbraeken

BR>Het jarenlange afbouwverhaal van Sobemi - ooit goed voor zowat 1.000 werknemers - lijkt hiermee ten einde. "In complete verslagenheid kreeg het personeel vrijdag het verdict te horen", aldus ACV-secretaris Paul De Schutter bitter. "Na afdankingsrondes in 1992 en 1998, een besparingsbeurt in 1994, de overname door Impress in 1997 en eindeloze flexibiliteit van de kant van de arbeiders doet Impress nu gewoon de tent dicht. Alleen rendement telt nog voor deze beursgenoteerde groep. Impress heeft ruim 1 miljard kapitaal uit Lint weggepompt en heeft er geen frank meer geïnvesteerd."

De sluiting hing reeds enkele weken in de lucht nadat Impress het Franse Ferembal overkocht, een groep met vooral in Noord-Frankrijk identieke activiteiten.

Directeur Raf Vandenbossche weigert het woord 'afdankingen' in de mond te nemen en verwijst naar "pogingen die nog zullen volgen om een sociaal plan op punt te stellen". "Het is onze bedoeling om oplossingen te zoeken. Zo denken we er bijv. aan deksel te laten maken bij één van onze klanten maar dat zal niet in Lint zijn. De gesprekken daarvoor zitten nog maar in een beginfase. Het zou om 13 jobs kunnen gaan." de sluiting van de conservenafdeling situeert hij "ergens dit jaar nog".