Module Internationaal Ruimtestation gelanceerd vanuit Kazachstan

De Russische ruimtevaartdienst heeft woensdag vanaf de basis Bajkonoer in Kazachstan opnieuw een module van het Internationale Ruimtestation (ISS) gelanceerd. Het gaat om het gedeelte waarin de stuurhut is gevestigd, alsmede de slaapcabines van toekomstige ruimtereizigers.

AP

BR>Na de vlekkeloos verlopen lancering van de onbemande Proton-K-raket die de Zvezda-module in een baan om de aarde bracht, ging er onder de aanwezigen op Bajkonoer, behalve Russische ook Amerikaanse ruimtevaartdeskundigen, applaus op. Maar het echte feest wordt pas gevierd als de Zvezda met succes is vastgekoppeld aan de twee modules die al in een baan om de aarde zijn, zei vluchtleider Vladimir Lobatsjev. Dat moet op 26 juli gebeuren. In oktober kan er dan voor het eerst een bemande vlucht aanmeren bij het ISS. Als de computergestuurde koppeling van de Zvezda met de Zarja en de Unity, de twee andere modules, misloopt, dan zullen er direct twee Russische kosmonauten naar het station worden gevlogen. Een Sojoez-raket staat voor dat doel gereed.

De bouw van de 22 ton zware en ruim 15 meter lange Zvezda heeft 700 miljoen gulden gekost. Een klein deel van dat geld is afkomstig van sponsors. Zo stond op de Proton-raket het logo van Pizza Hut afgebeeld. Het ISS, een project waaraan 16 landen deelnemen, zal op z'n vroegst in 2005 af zijn. Tot die tijd zullen er nog zeker 46 vluchten naar het ruimtestation-in-aanbouw worden uitgevoerd.