Air Belgium sluit en hoopt op koper

De Belgische chartermaatschappij Air Belgium sluit per 1 november de boeken. Als er tegen dan geen koper opduikt, verliezen de 136 personeelsleden van deze Sunair/Airtoursdochter, hun job. Directeur Johan Vanneste heeft nochtans hoop dat het bedrijf een nieuwe start krijgt.

PVb

BR>Directie en vakbonden brachten dinsdag het personeel op de hoogte van de slechte tijding. Om in volle toeristisch hoogseizoen je sluiting aan te kondigen, moeten de vooruitzichten wel erg slecht zijn. "Het gaat niet plotseling slecht", relativeert algemeen-directeur Johan Vanneste. "Het is in België zowel voor de touroperators als voor de chartermaatschappijen moeilijk geworden op een markt die door de grote twee - TUI en NUR - beheerst wordt. Wij moeten het hele jaar door onze toestellen kunnen vullen. In het hoogseizoen is dat geen probleem. Daarna wel."

"Nu gaat het nog maar om een wettelijk verplichte intentieverklaring die kan leiden tot een sluiting. We zoeken echter naar andere activiteiten, wellicht buiten de groep Airtours, zoals meer cargo en/of beperkte chartervluchten voor anderen. Ik geef me dus niet gewonnen."

Air Belgium werd in 1998 door het Britse Airtous overgekocht van Rudolf Vanmoerkerke. Het bedrijf maakte vorig jaar 59 miljoen winst op een omzet van 1,7 miljard. Daardoor daalde het gecumuleerde verlies naar 75 miljoen. Twee Airbussen A320 worden gehuurd van de moedermaatschappij Airtours, één Boeing B737 is eigendom van een Amerikaanse groep.

Nu in het nieuws