Geleerden herstellen enige kopie van werk van Archimedes

Medewerkers van het Rochester Institute of Technology nemen een uit de tiende eeuw daterend document onder handen om een kopie te voorschijn te halen van de in het Grieks geschreven verhandelingen van de beroemde Griekse wiskundige Archimedes, die leefde van 287 tot 212 voor Christus.

AP

BR>De tekst, voorzover bekend de enige kopie van Archimedes' verhandeling over drijvende lichamen, is 200 jaar na zijn vervaardiging door een monnik uitgewist en met een andere tekst overschreven. "Archimedes' hersenen in een boek", zo omschrijft curator William Noel van Walters Art Gallery in Baltimore, waar het manuscript wordt bewaard, het belang van het manuscript.

Met behulp van digitale camera's en ultraviolette en infrarode filters kunnen restanten van de oorspronkelijke tekst zichtbaar worden gemaakt. Het RIT-team werkt aan vijf bladzijden in het kader van een wedstrijd die is uitgeschreven om te bepalen wie de volledige restauratie voor zijn rekening mag nemen.

De tekst is geschreven op vellum, een fijne perkamentsoort. De monnik die de tekst en tekeningen van Archimedes uitwiste heeft ook de bladzijden verknipt en hergebruikt voor een Grieks gebedenboek. Het boek verdween in de jaren twintig uit het klooster van het Heilig Graf in Constantinopel en dook ongeveer tien jaar later op bij een Franse familie, die het in 1998 naar de veiling bracht. Een anonieme koper betaalde er 2 miljoen dollar voor.

Zijn theorie over drijvende lichamen - de Wet van Archimedes - bedacht de wiskundige volgens de overlevering terwijl hij in het bad zat en ontlokte hem de beroemde uitroep "eureka". Behalve deze theorie bevat het meer dan 170 bladzijden tellende manuscript verhandelingen die de basis vormen van de moderne rekenkunde en zwaartekrachttheorie.

Nu in het nieuws