Gerard Mortier is Commandeur in de orde van Kunst en Letteren

Gerard Mortier, artistiek leider van het festival van Salzburg en voormalig directeur-generaal van de Muntschouwburg in Brussel, is enkele dagen geleden door Frans minister van cultuur Catherine Tasca tot "Commandeur in de orde van de Kunsten en de Letteren" geslagen.

Belga

BR>Gerard Mortier is op 25 november 1943 in Gent geboren en geraakt van kindsbeen af gepassioneerd door de opera. Na zijn studie rechten en communicatie gaat hij definitief de richting uit van de muziek.

Hij begint zijn carrière als naaste medewerker van de directeur van het Festival van Vlaanderen. In de jaren '70 trekt hij naar Duitsland en wordt daar verantwoordelijk voor de artistieke programmatie van de opera van Dusseldorf. Later is hij adjunct-directeur van de opera van Frankfurt en artistiek directeur in Hamburg. Hij oefende ook een tijdje de functie van technisch adviseur voor de programmatie van de opera van Parijs uit.

In juli 1981 komt hij aan het hoofd van de Muntschouwburg in Brussel die hij helemaal vernieuwt en waar hij twaalf jaar blijft. In 1992 ruilt hij Brussel in voor Salzburg waar hij nog altijd artistiek leider is van de Salzburger Festspiele.

In februari van dit jaar kondigde hij evenwel aan dat hij daar voor het einde van zijn mandaat zijn contract zou verbreken als protest tegen de regeringsdeelname van extreem-rechts in Oostenrijk. Enkele dagen nadat hij in Wenen had deelgenomen aan de betoging tegen extreem-rechts, kwam hij echter terug op zijn beslissing en kondigde aan dat hij tot september 2001 in Salzburg zou blijven.

Nu in het nieuws