Bouwvergunning Mechels naaiatelier baart buurtbewoners zorgen

Buurtbewoner Francis Rombauts is niet te spreken over de bouwvergunning die de stad en Stedenbouw hebben toegekend aan het aangrenzende naaiatelier NV Katootje aan de Kruisbaan. "Daardoor komt een muur van drie meter hoog naast onze tuin en verliezen we alle licht." Volgens schepen Patrick Backx kan de stad de vergunning onmogelijk weigeren.

Kari Van Hoorick

BR>De familie Rombauts kreeg enkele maanden geleden van buurman NV Katootje het bericht dat hij de zaak aan de Kruisbaan zouden uitbreiden. "Op het oorspronkelijke plan stond een muur van ongeveer twee meter hoog tussen onze twee tuinen", vertelt Francis Rombauts die benadrukt dat hij geen conflict met z'n buren wil.

"Het gebouw waar het atelier ondergebracht zou worden, kreeg een schuine muur met glas zodat de lichtinval voor ons tuintje gewaarborgd bleef. Met dat plan hadden wij geen probleem." Maar toen Francis een tijdje later de bouwaanvraag bij de Mechelse bouwdienst ging inkijken, kreeg hij wat anders onder ogen.

"Het eerste plan was voor Stedenbouw blijkbaar niet aanvaardbaar. Het aangepaste ontwerp voorziet echter in een muur van 3 m 20 hoog tussen onze tuinen. Omdat de grond hier wat afhelt, reikt die muur op het einde van de tuin, waar de nieuwe werkruimte wordt gebouwd, zelfs tot 3 m 60", weet Francis Rombauts.

"Onze smalle tuin en onze woning zullen bijgevolg geen enkel straaltje zon meer zien. Ook de waarde van de woning daalt daardoor, terwijl wij hier toch belast worden als een residentiële woonwijk."

De familie Rombauts krijgt steun van Leefmilieugroep Mechelen Zuid. De familie diende samen met de buren bezwaar in tegen de bouwaanvraag, maar ving bot. Zowel de Mechelse bouwdienst als Stedenbouw in Antwerpen leverden een bouwtoelating af.

"We hebben nu een brief geschreven aan schepen van Ruimtelijke Ordening Backx. We hopen op deze manier tot een oplossing te komen, anders zit er niets anders op dan de zaak aan te klagen bij de Raad van State."

Volgens schepen Patrick Backx (CVP) kan de stad de bouwvergunning niet weigeren. "Ambachtelijke activiteiten kunnen in een woonwijk. Ik begrijp dat de buren daar niet gelukkig mee zijn, maar er zijn geen wettelijke argumenten om de vergunning niet af te leveren."

Nu in het nieuws